0
0 הצבעות
5

בית יעקוביאן

עלאא אל-אסואני

 44.00

תקציר

הספר הוא כתב אישום נוקב על ימי שלטונם של נשיאי מצרים, המשרטט בקווים מדויקים את תהליך הסתאבותו של המשטר ואת הנסיבות הפנימיות שהולידו את התפרצות הזעם שהסתיימה בהפלת חוסני מובארק בפברואר 2011. מסיבה זו בית יעקוביאן נחשב, בצדק, לסמל בולט במאבק על חופש הביטוי במדינות ערב, ולאחד הספרים הראשונים שבישרו את “האביב הערבי”.

בית יעקוביאן עמד בראש רשימת רבי־המכר בעולם הערבי במשך חמש שנים, תורגם ליותר מ־25 שפות ונקרא בידי מיליונים ברחבי העולם. הספר זכה בשלל פרסים, בהם פרס ברונו קרייסקי לספר פוליטי מצטיין לשנת 2007, ושימש השראה לסדרת טלוויזיה ולסרט קולנוע מצליח בכיכובו של גדול שחקני מצרים, עאדל אימאם.

עלאא אל־אסוואני הוא סופר, פובליציסט ורופא שיניים במקצועו, מהבולטים שבסופרים המצרים בימינו. מפרסם מאמרי דעות ביומונים מצריים וכותב-אורח בעיתונות העולמית, בין השאר ב”ניו יורק טיימס”, ב”לה מונד” וב”גרדיאן”. הוא נוהג לקיים מדי שבוע “סלון פוליטי” לדיון בענייניה של מצרים, נחשב מבקר אמיץ של המשטר בה, והיה שותף לתנועת המחאה נגד הנשיא חוסני מובארק שתבעה את הסתלקותו מהשלטון.

אל-אסוואני צייר באומץ, תוך סיכון עצמי, תמונה ריאליסטית של תקופתו ובני דורו – חברה המבוססת על פרוטקציה, שוחד, השפלה וחריגה מסמכות. דרך עיניו המפוכחות מתגלים לעינינו החיים במדינה שבה הדמוקרטיה היא סיסמה בלבד, והאזרח הפשוט נאנס לבחור אם להיות משרתם של אדוניו, או פשוט לא להיות.

שליח המפלגה שמנחה את המתמודד בבחירות כיצד עליו לנהוג כדי לזכות בתפקיד; הסוחר שמנצל מינית את עובדותיו העניות; האחות הנקמנית שמגישה תלונת שווא ומשיגה את מבוקשה באמצעות בַּקשיש; ובנו המוכשר של השוער, שקבלתו לאקדמיה לשוטרים נחסמת, והוא מוצא מפלט באסלאם הקיצוני. כל אלה מרכיבים את עלילתו של “בית יעקוביאן”, אחד הרומנים החשובים שנכתבו אי־פעם במצרים.

14 שנה לאחר שנדפסה לראשונה בקהיר, רואה אור יצירתו של הסופר הנודע עלאא אל־אסוואני גם בעברית. הרומן, שעלילתו מתרחשת בסוף שנות התשעים של המאה העשרים, מתאר את חייהם הסוערים של דיירי בניין אירופאי קלאסי במרכז קהיר, המשתייכים למעמדות שונים – צמרת הממשל, סוחרים עשירים וגם דלת העם המתגוררת בתנאים עלובים על הגג, מעין מיקרוקוסמוס של החברה המצרית על גווניה, צרכיה ובעיקר חולייה.

קוראים כותבים (5)

  1. לאה

    הטבחית של הימלר

    ספר קריא ומומלץ אם כי האירועים המתוארים בו לא קלים לעיכול.
    התובנות בסגנון “עד נשימתי האחרונה ואף אחריה, אאמין רק בכוחם של האהבה, הצחוק והנקמה” לא תמיד עוררו אצלי אמפטיה אם כי הדמות של הזקנה בת ה-105 שהיא בבחינת “נחום-תקום” ולא נשברת על אף נסיונות החיים המזוויעים שלה.
    אגב, שם הספר המתייחס להימלר, לא בדיוק מעיד על תוכנו ויש בו משב של הטעייה.

  2. לאה

    בית יעקוביאן

    מכיוון שהשתרבבה כאן בטעות ביקורת שכתבתי לספר אחר (הטבחית של הימלר) הרי הביקורת לספר “בית יעקוביאן”:
    ספר מרתק ומומלץ לקריאה גם בגלל הכתיבה המעולה וגם בגלל התיאורים שלא תמיד מחמיאים , ללא כחל וסרק, לסגנון החיים בחברה המצרית, ההבדלים שבין המעמדות., היחסים בין המגדרים, השחיתות, השפעת האיסלם הקיצוני והמתרחש במדינה שהיא מעבר לפינה. אין פלא שהספר גרם לסערה גדלה בעולם הערבי.
    הסופר עלאא אל-אסוואני, סרב לתרגום העברי של הספר, בבחינת גילוי לשכנים “העויינים” את הצד האפל והמלוכלך שבארצו. אבל מאידך, גילה תעוזה ויושר בכתיבה ובתאור החברה המצרית .
    מומלץ. ממולץ.

  3. דן

    בית יעקוביאן

    ספר מעניין מאד, מבט מבפנים על החברה המצרית, ספר שהיה הרבה בחדשות אז הרגשתי חובה לקרוא. בגדול ספר טוב, עלילה מעניינת, דמויות מיוחדות אבל הסאבטקסט הוא המעניין ביותר. שווה

  4. לימור

    בית יעקוביאן

    בהחלט ספר עם הרבה עניין, כתיבה טובה עלילה מעניינת מאוד, הספר נותן מבט על חיי החברה במצריים.

  5. לילי

    בית יעקוביאן

    הרומן, שעלילתו מתרחשת בסוף שנות התשעים של המאה העשרים, מתאר את חייהם הסוערים של דיירי בניין אירופאי קלאסי במרכז קהיר, המשתייכים למעמדות

    שונים – צמרת הממשל, סוחרים עשירים וגם דלת העם המתגוררת בתנאים עלובים על הגג, מעין מיקרוקוסמוס של החברה המצרית על גווניה, צרכיה ובעיקר חולייה.

    הספר הוא כתב אישום נוקב על ימי שלטונם של נשיאי מצרים, המשרטט בקווים מדויקים את תהליך הסתאבותו של המשטר ואת הנסיבות הפנימיות שהולידו את התפרצות הזעם שהסתיימה בהפלת חוסני מובארק בפברואר 2011. מסיבה זו בית יעקוביאן נחשב, בצדק, לסמל בולט במאבק על חופש הביטוי במדינות ערב, ולאחד הספרים הראשונים שבישרו את “האביב הערבי”.