הקדמה
החברה הישראלית רוויה קונפליקטים לא פתורים, שנעולים בתחושת הצדק המלווה כל צד בקונפליקט. פעמים רבות נדמה שאנחנו נעים במעגל של דפוסים שחוזרים על עצמם, שהגענו למבוי סתום. הפתח למוצא ממעגלים חסרי סיכוי אלו מתחיל במשפחה ובפרט. שלום פנימי מאפשר שלום במשפחה ומאפשר להוביל לשלום גם בין בני האדם. זוהי תמצית החזון ההומניסטי של וירג'יניה סאטיר: שלום פנימי, שלום בין אנשים ושלום בקהילה (Peace within, Peace between, Peace among).
כתיבתו של ספר זה באה מתוך תחושה של אחריות ואולי אף שליחות להנגיש את החשיבה ואת החזון ההומניסטי של וירג'יניה סאטיר בישראל. נכון להיום אין ספר בעברית שמתאר בצורה מסודרת את מודל סאטיר כפי שנוצר על ידי וירג'יניה סאטיר והמשיך להתפתח על ידי דור ההמשך שלה, וספר זה בא למלא את החלל.
האמונה שלי באפשרות להשתמש במודל סאטיר כדי להביא לשלום פנימי שיביא בעקבותיו גם שלום במשפחה וגם שלום בחברה הניעה אותי להשקיע מאמץ ולאסוף את הידע שלי בצורה מסודרת לכדי כתיבת ספר. בעשור האחרון, כתלמידה של המודל ובהמשך כמורה וכמנחה, הצטבר אצלי ידע רב, חלקו מסודר יותר וחלקו מסודר פחות. כתיבת הספר הזמינה אותי לארגן ידע זה עוד, כדי למוסרו לאחרים וכדי להמשיך ולהעמיק את הבנתי את המודל.
אני מקווה שהספר ישמש השראה לבנייה של יישומים מגוונים של המודל לא רק בפסיכותרפיה פרטנית, משפחתית וזוגית, אלא גם בתוך המערכת החינוכית, בבנייה של פרויקטים של העצמה חברתית, פתרון קונפליקטים וקידום של תהליכי התקרבות בין מגוון הקבוצות הקיימות בישראל.
במהלך חיי עברתי בכמה תחנות שצבעו את חיי בצבע חדש ומיוחד, שהתערבב בצבע הקיים כך שנוצר משהו חדש, שיש בו מן הישן ומן החדש גם יחד. תהליך הערבוב נמשך ללא הרף במסע של התחדשות, של התהוות, של התגלות. תחנה חשובה כזו הייתה בעבורי התוודעותי למודל סאטיר ב־2006. המפגש עם המודל הוליד תהליך עמוק ומשמעותי של אינטגרציה, הן של עצמי הן של הידע התאורטי הרחב שצברתי בתחומים שונים של הפסיכותרפיה.
מרגע שהתוודעתי למודל סאטיר הקדשתי ימים רבים להביא את המודל אל הקהילה בישראל, לבנות תוכניות לימוד והעשרה וליצור קהילת אנשי טיפול וחינוך הנעזרים בו. מסירותי הרבה נבעה מחיבור עמוק לעקרונות ההומניסטיים שבבסיס המודל, מאמונה בהם, ומתחושת החופש והצמיחה שהרגשתי כתוצאה מהמפגש עמו.
ב־2012 קיבלתי פרס מנהיגות מטעם מרכז סאטיר בוונקובר על פעילותי לקידומו ולפיתוחו של מודל סאטיר בישראל. ראיתי בפרס זה הכרה במאמציי וגם חובה ועידוד להמשיך ולמסור לאחרים את הידע ואת האפשרות לפתור קשיים בדרכי שלום מתוך כבוד לעצמי וכבוד לאחר.
ספר זה הוא בסיס ללימוד המודל של סאטיר (STST: Satir Transformational Systemic Therapy). זהו מודל הוליסטי, מערכתי, אינטגרטיבי, חווייתי וממוקד שינוי. ייחודיותו של המודל בכך שהוא משלב את החשיבה החיובית והעוצמה החווייתית שאפיינה את עבודתה של סאטיר עם טיפול קצר מועד ממוקד שינוי.
וירג'יניה סאטיר אמנם מוכרת בארץ בחוגי הטיפול המשפחתי והחינוך לחיי משפחה, אלא שמרב הידע עליה תָחום לשלב הפיתוח הראשון שלה שבו היא יצרה את הטיפול המשפחתי. "הזיכרון ההיסטורי" של הטיפול המשפחתי ותרומתה הגדולה של סאטיר לתחום נעצר והיא נשארה מזוהה עם הגישה של תקשורת משפחתית (Communication approach). הגישה התקשורתית אפיינה את הניסיונות הראשונים שנעשו בחקר המערכת המשפחתית (בשנות החמישים והשישים) - ניסיונות לנתח ולהבין דפוסי תקשורת לא פונקציונליים במשפחה. מיצוב זה הוא חלקי ואינו מייצג את גישתה המעמיקה של וירג'יניה, שמזמנת עבודה חווייתית וממוקדת לקראת טרנספורמציה. גישה זו פותחה על ידה בעיקר בעשור האחרון של חייה. ההזמנה שלי בספר זה היא להכיר את העשייה של וירג'יניה סאטיר מעבר לגישה התקשורתית שאיתה היא מזוהה בארץ ולהתוודע לפיתוחים שנעשו ואף עוד נעשים על ידי ממשיכיה בארץ ובעולם.
התלבטתי אם לכתוב ספר שמתמקד אך ורק בדברים שנאמרו ונכתבו על המודל או להוסיף גם את הרעיונות והתובנות שלי. החלטתי לשלב בין השניים, ובנוסף לשים דגש על דוגמאות מתוך התרבות הישראלית ומתוך ניסיוני בטיפול, בהדרכה ובלימוד בארץ.
אני מבקשת להודות לכל עמיתיי שליוו אותי בדרך, לתלמידיי, למודרכים שלי ולמטופלים שנתנו בי אמון ללוות אותם במסעות חייהם המרגשים. תודה לעוזית דגן שנתנה בנדיבות את הרשות להשתמש בשיריה שכתבה ברוח סאטיר והם משולבים בספר, ועל התמיכה החברית לאורך כל הדרך.תודה ליעל שלמון ברנע על עבודת עריכה נפלאה, על עבודת צוות מדויקת ומהנה ועל שתמכה בי והאירה בי את האמונה בחשיבות הספר.תודה לבתי נעמה אהרני שתרמה בנדיבות מכשרונה ואיירה את הספר.ולבסוף, תודה אישית וחמה לאישי, שתמך בי לאורך כל הדרך בסבלנות אין קץ בכל השעות הארוכות שביליתי לצד המחשב.
בכתיבת הספר נעזרתי בספרים שכתבה וירג'יניה סאטיר (היא כתבה כעשרה ספרים שרק שניים מהם תורגמו לעברית) ובקטעי הווידאו המתעדים את עבודתה. כמו כן נעזרתי בספרים שכתבו או ערכו ממשיכי דרכה, ובעיקר ד"ר ג'ון בנמן, מהמובילים בדור ההמשך של סאטיר. ד"ר בנמן הוא שהעניק למודל את השם STST.
תיאורי המקרים בספר מובאים כולם בשמות בדויים והסיפורים מלוטשים ומעורבבים כדי לשמור על פרטיות המטופלים ועם זאת להמחיש את הדוגמאות בצורה מושכלת לציבור הקוראים.
אני מאמינה שקוראים רבים, מטפלים ושאינם מטפלים, ימצאו בספר זה השראה וגם הזמנה לצמוח ולהתפתח.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.