מה מאפיין את הילד החברותי?
יש לו רעיונות למשחקים, וילדים אוהבים לשחק איתו.
יודע לעניין ולהשפיע על ילדים אחרים.
פותר בעיות ביצירתיות וביעילות.
יודע לשתף פעולה עם ילדים אחרים.
חי בשלום עם כולם וממעט להיכנס לעימותים.
יודע לבטא את רגשותיו; מזהה ומגיב לרגשותיהם של ילדים אחרים.
למה חשוב להיות חברותיים?
נו, באמת, שאלה מטופשת, לא? למה חשוב שילדים ילמדו לדבר, להתנהג, להתחשב, או בקיצור להיות בני אדם? אבל מעבר למובן מאליו, אנו יודעים מניסיוננו שילדים חברותיים הם הילדים האהובים או המקובלים בחברה, ושחברותיות היא מרכיב מכריע בהצלחה בכל תחומי החיים. היכולות החברתיות שנרכשות בילדות ניכרות בחיים הבוגרים. אנשים חברותיים בדרך כלל מצליחים בחיים - בחברות, בזוגיות, בעבודה, במשפחה - יותר מאחיהם המופנמים.
מחקרים רבים מצביעים על כך שאדם חברותי הוא אדם שיודע לקיים קשרי גומלין עם אחרים, כלומר לרדת לסוף דעתם, להבין את תחושותיהם ואת מניעיהם - ולהשתמש בכל אלה כדי לקדם את מטרותיו ולהיטיב עם הסובבים אותו.
נוכחתי בכך בשנותיי הרבות במחיצת ילדים בגיל הרך. שם, בארגז החול, ראיתי כיצד מתנהגים ילדים חברותיים, ומה קורה לילד שמתקשה לרכוש את הכישורים החיוניים הללו, ועל כך כתבתי בספרי לגדל ילד חברותי.
תשאלו - אם אכן נולדנו עם כישורים חברתיים, למה עלינו ללמוד להיות חברותיים?
אני משיבה לכך בדוגמה מעולם השפה: נולדנו אמנם עם תשתית ראשונית של שפה, אבל כילדים אנו זקוקים לחשיפה ולאינטראקציה שפתית מגוונת ועשירה עם המבוגרים שסביבנו, כדי שנצליח לרכוש את השפה על כל מאפייניה ושימושיה.
להיות חברותי זה כמו לרכוש שפה חדשה - השפה החברתית. בדיוק כשם שילדכם לומד מכם את השפה העברית, כך הוא לומד מכם את השפה החברתית.
ככל שפה, גם "שפת היכולות החברתיות" היא לשון מורכבת בעלת תחביר ודקדוק משלה. נדרשת מיומנות רבה כדי לשלוט בה. ככל שתקדימו ללמד את ילדכם, כן ייטב. מי שלא רכש את השפה החברתית בגיל צעיר מאוד, יתקשה ללמוד אותה בהמשך חייו.
האם בתחום החברתי "הזמן עושה את שלו"?
התחום החברתי, החשוב כל כך, הוא גם תחום ההתפתחות הפגיע ביותר, משום שהוא מושפע לא רק מקשיים בתחומי התפתחות אחרים (כמו שפה ודיבור, מוטוריקה גסה ומוטוריקה עדינה, חשיבה, קשיי קשב וריכוז, בעיות רגשיות), אלא גם משינויים בתנאי החיים של הילד (גירושים, מעבר דירה, לידת אח חדש, מעבר לגן חדש). כל אלה מחוללים טלטלה רגשית ועלולים לפגוע, בטווח הקצר או הארוך, בהתפתחותו החברתית של הילד.
ככל שנקדים לציידו בכלים חברתיים יעילים, כך הוא יצליח להתמודד עם מצבי חיים שונים ומשתנים ולהשתלב מבחינה חברתית. אם אתם מבחינים באיחור או בקושי ברכישת השפה החברתית, פנו בהקדם לקבלת הדרכה. זכרו, בתחום החברתי הזמן לא תמיד עושה את שלו.
לא במקרה נקראות שנות החיים הראשונות עד גיל שש "הגיל הרך": ככל שהילד צעיר יותר, כך גדלה היכולת שלכם כהורים לעצב את אישיותו ולסייע לו אם מתגלה קושי התפתחותי.
האם יש קשר בין התחום החברתי לשאר תחומי ההתפתחות?
אחד הדברים המופלאים בהתפתחות התינוק הוא האופן שבו כל תחום התפתחות מושפע מתחומים אחרים ומשפיע עליהם. למשל, הקשר הרגשי שמתפתח בין ההורה לתינוק מזין את התפתחותו המוטורית של התינוק: הוא עוקב במבטו אחר ההורה וכך הוא לומד לשלוט באזור הצוואר. זהו מעין מעגל קסמים שבו מערכת אחת מפרה ומפתחת את המערכות האחרות.
במדריך זה אני מדגישה בעיקר את התחום הרגשי־חברתי, אבל כל אינטראקציה קצרה בין הורה לתינוק, כל חיוך, צליל, היענות, הם מזון חיוני למוח המתפתח, ובכולם ניכרת השפעה הדדית: למשל, הדרך שבה אתם מחזיקים את התינוק בעת האכלתו מגדירה את חוויית האכילה עבורו ומשפיעה על תגובתו אליכם, וכך גם על האופן שבו אתם תופסים את הסיטואציה. ההשפעה החזקה שיש לתינוק על ההתנהגות שלכם מטביעה חותם עמוק ביחסים ביניכם ובינו וממלאה תפקיד חיוני בהתפתחותו.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.