טיפים
"אבאמא, ספרו לי סיפור!" - לקרוא ספרים עם ילדים
הקראת סיפור לילד הוא נושא המעסיק אותנו רבות כהורים, כגננות וכאנשי מקצוע בתחום ההתפתחות בגיל הרך. הסיבה היא שסיפורים, היו מאז ומעולם כלים רבי עוצמה בעיצוב עולמם של ילדים.
בעבר הרחוק סיפרו סיפורים בעל פה, כמסורת תרבותית שעברה מדור לדור. כיום, עם ספרים שאותם אנחנו מקריאים לילד בבית, לעיתים לקראת השינה, אחר הצהריים בספרייה או במעגל המפגש בגן, יש בידינו כוח רב לעצב יחד עם הילד ועבורו חוויה מהנה, מסקרנת ומרחיבת אופקים. חוויה שתקנה לו ערכים, תעודד אותו להגיע לקריאה עצמאית, תרחיב את העושר הלשוני והרגשי שלו ותסייע לו לרכוש כלים חברתיים, בעזרתם יוכל להשתלב בהנאה ובסיפוק במערכות היחסים שלו.
לפניכם טיפים שילוו אתכם בדרך לבניית חוויה כזו.
איך בוחרים ספר לילד?
הנה כמה טיפים לרכישת או שאילת ספר שיענה על הציפיות של הילד ושלנו.
טיפ מס’ 1 - קראו את הספר בחנות (או בספריה)
קריאה כזו אורכת רק דקות ספורות. בדקו שהספר מתאים לגילו, לרמת ההבנה ולצרכיו של הילד שלכם ולמרכיבים נוספים שנפרט בהמשך.
טיפ מס’ 2 - תחומי עניין
בחרו ספר הנוגע בתחומי העניין של הילד. כך תוכלו להרחיב את המשמעויות ולהציג את הנושא לעומק או בהקשר חדש.
טיפ מס’ 3 – מגוון
וודאו שיש לכם בספריה הביתית ספרים מסוגים שונים – ספרים מצחיקים וספרים מרגשים ועצובים, ספרים על בעלי חיים וספרים על ילדים, ספרים עלילתיים וספרי אותיות או מספרים, ספרי מדע וטבע, ספרים ריאליסטיים וספרים דמיוניים, ספרים ישראלים וספרים מתורגמים, ספרים העשירים באיורים או עשירים בטקסט, ספרים בסגנונות איור שונים ועוד ועוד.
טיפ מס’ 4 - כך תזהו ספרים איכותיים
שפת הכתיבה קולחת ונעימה לאוזן או מחורזת.
האיורים מייצרים עולם ויזואלי עשיר, בעלי סגנון ייחודי, מעוררים רגשות והזדהות עם הדמויות ועשויים בהקפדה ובתשומת לב ותואמים את הטקסט.
עלילת הספר או הבעיה שהוא מתמודד עמה רלוונטית לחיי הילד, והפתרון המוצע מקורי או מפתיע.
הספר מציג עולם עשיר המכיל אלמנטים בדיוניים המפתחים את הדמיון לצד אלמנטים מוכרים ויומיומיים המעוררים הזדהות.
הדמויות בסיפור עוברות תהליך שינוי ולמידה משמעותי.
הספר מצליח להעביר מסרים ולהגשים מטרות חינוכיות בצורה מעודנת ומובלעת מבלי להיות מפורש ודידקטי.
אנחנו והספר
טיפ מס’ 5 - אהבו את הספר
חשוב מאוד שגם אתם תיהנו מחוויית הקריאה המשותפת. אם תאהבו את הספר, תאהבו להקריא אותו לילדכם. אכן, חשוב שיהיו בו ערכים שאתם מזדהים איתם וחשוב שילמד את ילדכם דברים, שהאיורים יהיו מושכי לב. עם זאת, ההנאה שלכם חשובה לא פחות, והיא תסייע ליצור אצל ילדכם אהבה לספר זה בפרט ולספרים בכלל.
טיפ מס’ 6 - המורשת התרבותית שלכם
הקריאו לילדכם גם ספרים שקראתם ואהבתם בילדותכם. המטען הרגשי של חווית הילדות שלכם יהפוך את חווית הקריאה עם הילד למשמעותית מאוד. נשים לב שלא תמיד הספרים הישנים רלבנטיים מבחינת הנושאים או מתאימים לימינו מבחינת הנורמות התרבותיות, למשל ייצוג גברי לעומת ייצוג נשי בעבר וכיום, אך אל תחששו משפה ארכאית או מאיורים מיושנים – יש בהם הרבה קסם. במדריך זה תמצאו מספר המלצות לספרי איכות נוסטלגיים.
חוויית הקריאה המשותפת
איכות האינטראקציה שנוצרת ביניכם במהלך הקריאה משפיעה על העניין של הילד בקריאה ועל היכולת שלו להפיק את מקסימום ההנאה והלמידה מן הספר.
טיפ מס’ 7 - שגרה של קריאה
יש חשיבות רבה לרצף, לחזרתיות ולהמשכיות. צרו שעת קריאה מהנה שתהווה פרק זמן שהילד יצפה לו. הזמן לפני השינה מתאים מאוד, אבל כל שעה אחרת שמתאימה לכם היא מצוינת.
טיפ מס’ 8 - שגרה של הזמנה
היו אקטיביים והזמינו את הילד לקריאת סיפור, הציעו לו ספר ספציפי או עודדו אותו לבחור בספר שירצה. אחרי גיל קריעת הספרים, מגיע גיל הקריאה, ואז חשוב שהספרים יהיו נגישים פיזית להישג ידו של הילד, כדי שיוכל לקחת ספר ולתת אותו למבוגר כדי שיקריא לו.
טיפ מס’ 9 - שבו בנוח, שבו קרוב
בחרו תנוחה פיזית שתהיה נעימה לכם ואפשרו לילד להתרפק או לשבת עליכם. נוכחותכם הפיזית תיצור תחושת מוגנות ונועם ותסייע לילד להרחיק בדמיון ובמחשבה אל העולם שהספר פורש לפניו. ככל שהילד גדל, הזמן בו הוא מקיים עמכם מגע פיזי רצוף הולך ומתקצר, לכן קריאה משותפת היא הזדמנות טובה לשניכם ליהנות ממגע כזה.
טיפ מס’ 10 - אווירה חיובית ונעימה
במהלך הקריאה, חייכו, צחקו וחזקו מידי פעם את הילד על שיתוף הפעולה. התייחסות חיובית של ההורה לילד בזמן הקריאה יוצרת אצלו גישה חיובית לקריאת ספרים ומוטיבציה גבוהה ללמידה בכל התחומים. נסו להינות גם אתם מהקריאה, אפילו בפעם המי-יודע-כמה, עדיין אפשר לגוון ולשעשע את עצמכם ואת הילד בעת הקריאה.
טיפ מס’ 11 - הקשבה ועידוד
הקשיבו לכל דבר שהילד אומר גם אם אינו מדויק או נכון מבחינת הסיפור. אם תרצו להעביר לו מידע אחר, אל תפסלו את נקודת מבטו ואת תשובותיו אלא הציעו פרשנות אחרת. כך תעודדו את יכולת הביטוי שלו בזמן הקריאה, ובכלל.
טיפ מס’ 12 - סגנון הקריאה
איך אתם מקריאים סיפור? האם הקול שלכם מגוון, מרגש, מתאים לסיטואציה? שימו דגש גם על הבעות הפנים ושפת הגוף שלכם. זו הזדמנות להשתחרר קצת, לשחק ולהשתטות, לעשות קולות מצחיקים, פרצופים או מחוות ידיים. שימו לב כיצד זה הופך את קריאת הספר לחוויה רגשית שהילד יכול להשתתף בה.
מרכיבים לשוניים וקוגניטיביים
ספרים מסייעים ברכישת יכולות הקשורות ללמידה ולהפנמה של מילים ומושגים, שישרתו את הילד בעתיד בבית הספר. כך תדגישו בעת הקריאה מרכיבים התומכים בלמידה.
טיפ מס’ 13 - ריכוז וקשב
קריאת ספר היא אירוע מוגדר עם התחלה, אמצע וסוף. בעזרתכם יוכל הילד לפתח בהדרגה קשב ותשומת לב לזמן ארוך יותר. בתחילה קראו לילד סיפורים קצרים בהתאם ליכולתו. כאשר הסיפורים יהיו ארוכים יותר, שימו לב האם הילד מתחיל לאבד קשב, ובדקו איך תוכלו לעזור. למשל, גרו את סקרנותו: "בואי נראה מה יקרה תיכף". לחילופין, אם הוא מאבד את סבלנותו, אמרו: "הנה, עוד קצת, אנחנו כבר מסיימים", השתדלו להשלים את קריאת הספר כדי ליצור חוויה שלמה, כל עוד זה נעים לילד ורצוי לו.
טיפ מס’ 14 – חזרתיות
אם הספר מוצלח, קראו אותו מספר פעמים. אם מדובר בספר שהילד שלכם אוהב, סביר להניח שתקראו אותו פעמים רבות. תוכלו להדגיש בכל קריאה מרכיבים אחרים.
בקריאה הראשונה הדגישו את ההבנה של העלילה ושל הבעיה המרכזית אשר הגיבור(ים) מתמודד(ים) איתה, והסבירו מילים לא מובנות כדי שיבין את עיקרי הדברים.
בקריאות הבאות תוכלו להרחיב את המשמעויות ואת השיחה סביב הספר לנושאים אחרים, להדגיש את האיורים, הדמויות, לתת לילד להשלים מילים, להציע הרחבות, והיבטים נוספים של הספר אותם נפרט בהמשך.
טיפ מס’ 15 - השפה ואוצר המילים
הטמעת מילים חדשות משמעותית ויעילה יותר כשהן נלמדות מתוך הקשר. הסבירו לילד מילים קשות, חזרו על המילים ועל ההסבר, תנו לו דוגמאות ממילים יותר פשוטות, הדגימו מילים בטון ובאמצעות הבעות פנים וגוף. שוחחו בשפה עשירה המכילה מילים שאינן בשימוש יומיומי. שאלו את הילד שאלות שבתשובות עליהן יוכל להשתמש במילים החדשות שלמד. הדגישו את החרוזים ואת הצלילים הפותחים והסוגרים של המילים.
טיפ מס’ 16 – דמיון ומציאות
סיפורים דמיוניים יכולים לסייע לילד להבחין בין המציאות שהוא כבר מכיר לבין סיטואציות דמיוניות. ככל שהילד גדל אפשר לעמוד איתו על ההבדלים בין מה שאפשרי במציאות לבין מה שיכול להתרחש רק בדמיון.
קריאת ספר כחוויה חברתית
קריאה משותפת בספר ילדים היא הזמנה לדו שיח, לעיתים קרובות המרכיב החשוב ביותר בפעולה זו. לא מדובר בחוויה אינטלקטואלית חד צדדית, אלא באינטראקציה חברתית לכל דבר ועניין, שאתם ההורים יוזמים ומנווטים אותה. נציג כמה היבטים אפשריים בשיחה כזו כדי להפוך אותה למגוונת, עשירה ומהנה יותר.
טיפ מס’ 17 - לשאול שאלות
שאלות הן הכלי המרכזי באמצעותו תקיימו אינטראקציה עם הילד סביב הספר. תוכלו לראות שיש כמה סוגי שאלות וכל סוג מתאים לגיל ולמטרה אחרת.
שאלות הצבעה: שאלות המדגישות את הקשר בין הסיפור לאיור ומסבות את תשומת הלב לפרטים שלעיתים אינם מרכזיים אולם יש להם משמעות סמלית. התשובה אינה במילים אלא בהצבעה. "איפה אימא בציור?", "איפה הירח?".
שאלות סגורות: מתאימות בקריאות הראשונות, כדי לוודא שהילד מבין את המתרחש. למשל, "למה הארנבת לא יצאה מהבית?", או להסב תשומת לבו לפרטים - "איפה גר הילד?".
שאלות פתוחות: שאלות המזמינות את הילד לחשוב, לעקוב אחר רצף האירועים, לאסוף ולזכור את פרטי המידע: "איזה חפצים יש לכלב במזוודה?" "למה את חושבת שאבא של איתי לא אוהב לשחק כדורגל?"
אין צורך, וגם לא כדאי, להלאות את הילד בשאלות מרובות. נסו קודם כל לשמוע את התגובות הספונטניות של הילד – במה הוא מתמקד, מה מעניין אותו בטקסט או באיור. כדי להרחיב, למקד או להעמיק את השיחה שאלו שאלות במינון ש"מרגיש נכון".
טיפ מס’ 18 – איך משוחחים
כמו בכל שיחה, הדגימו לילד בהתנהגותכם נורמות התנהגות מקובלות: להקשיב היטב, לדבר בתורות, לכבד את דעתו של הדובר ולהרחיב את השיחה לנושאים והקשרים נוספים. בעיקר, פתחו והרחיבו את הרעיונות שלו, חזקו אותו כשהוא מגיב על שאלותיכם ועודדו אותו לשאול אתכם שאלות. הוו עבורו מקור סמכות לידע וענו בהתאם לידע שלכם ולרמת ההבנה שלו, גם אם הוא שואל שאלות מורכבות.
התייחסות למחשבות, לרגשות ולסיטואציות חברתיות בסיפור
ברוב ספרי הילדים הטובים נוכל למצוא התייחסות רבה לרגשות, למחשבות, לרצונות ולמערכות היחסים בין הדמויות. זה מאפשר לנו ולילד להבין את הרגשות והדעות של עצמנו ושל אנשים וילדים אחרים וכיצד הם משפיעים על התנהגותנו, להעמיק את ההבנה של סיטואציות רגשיות וחברתיות מורכבות ולחזק את הערכים החברתיים שמשמעותיים לנו.
טיפ מס’ 19 – ביטוי של רגשות
התעניינו ברגשות של הילד ושאלו אותו מידי פעם על רגשותיהן של הדמויות. אפשרו לו לחוות בביטחון את מגוון הרגשות שעולים בספר, לבטא אותם ולשוחח עליהם. "למה אלייזה בראון צעקה על החטפן?", "ממה המפלצת מפחדת?" אם הילד מתקשה לבטא את רגשותיהן של הדמויות ושל עצמו, עזרו לו והציעו: "אתה חושב שגברת שושני עצובה כשהיא מסתכלת לשמיים?" בנוסף, בטאו את הרגשות שלכם כלפי הדמויות בסיפור. הדבר ירחיב את היכולת הרגשית-חברתית של הילד. למשל: "אני חושבת שזה יפה מאוד שהחיות באות לבקר את הארנבת".
התייחסו לרגשות של הדמויות וכיצד רגשות אלה משפיעים על מעשיהן של הדמויות. הדבר מאפשר לילד להבין כי הרגשות של הדמויות ובכלל של אנשים אחרים עשויים להיות שונים מהתגובה הרגשית שהוא מכיר וחווה בסיטואציה מסוימת. שאלו אותו כיצד הוא מרגיש במצבים דומים? היכן הם מתרחשים?
טיפ מס’ 20 - רגשות מעורבים
למדו אותו שאנשים עשויים להסתיר רגשות או לחוש רגשות מעורבים (למשל, שמחה ועצב). הזמינו אותו לספר על מצבים כאלה. מתי הסתיר רגשות, בבית או בגן? ספרו על עצמכם – "כשסבתא נפטרה הייתי מאוד עצובה אבל לא רציתי שגם לכם יהיה כל כך עצוב אז לא בכיתי בנוכחותכם."
טיפ מס’ 21 - הבחנה בנקודות מבט שונות
עזרו לילד להבחין בנקודות ראות שונות של הדמויות בסיפור ולהבין שבמצבים דומים לאנשים שונים יהיו העדפות ורצונות שעשויים להיות שונים משלו. אפשרו לילד להזדהות עם דמויות שונות. "מה את חושבת על ההתנהגות של איש הבלונים, למה הוא שותל את הפרחים האלה?"
טיפ מס’ 22 - הבנה של התנהגויות
דברו איתו על הסיבות להתנהגויות של גיבורי הספר; אילו השלכות יש להתנהגויות אלה, ודרכן נסו יחד איתו להבין את מערך היחסים שבין הדמויות שבסיפור. למדו אותו כיצד המחשבות, הרגשות והרצונות של הדמויות משפיעות על הדרך בה הן מתנהגות. לדוגמא: "לופה לא רצתה שיחשבו שהיא סתם ולכן היא התאמצה מאוד להיות מיוחדת...", "הבלוט יודע מה הוא יהפוך להיות אם החיות לא יאכלו אותו, לכן חשוב לו לשכנע אותן...".
טיפ מס’ 23 - מילים למחשבות
הרחיבו את אוצר המילים של הילד ביחס למחשבות (חושב, מהרהר, יודע, מנחש, מבין, משער) ולרצונות (רוצה, מקווה, מצפה) שלו ושל אחרים. "אתה יכול לנחש...?" "איך אתה יודע את זה...? מה אתה מקווה שיקרה עכשיו ל...?
טיפ מס’ 24 - מצבים חברתיים
התייחסו למצבים החברתיים העולים בסיפור וקשרו בינם לבין חיי הילד. נהלו שיחה על מה הילד היה עושה במקום הדמות, איך הוא היה פותר את הבעיה ומתמודד עם הקושי: "מה אפשר לעשות אם מישהו לוקח חפץ שלך בלי לבקש רשות?" בתוך שיחה על סיטואציה חברתית, נוכל להצביע על התנהגות שתקדם את ההבנה החברתית: "תראה, כל המשפחה עוזרת לאבא, אף אחד לא אומר לו שהוא לא יכול". "כאשר מעודדים אחרים, זה עוזר להם להשתפר".
טיפ מס’ 25 - מערכות יחסים
ביחסים בין ילדים בסיפור יכול הילד למצוא התייחסות למרכיבים כמו אהבה, מסירות, נאמנות ונדיבות שחשובים לו ביצירת יחסיו עם אחרים. המרכיבים הללו מספקים מענה על הצורך הבסיסי של הילד בביטחון ומוגנות, בחמימות ובשמחה. הרחיבו את נקודת המבט של הילד מאישית לחברתית: פתחו את תחושת הצורך שלו להשתייך למארג רחב יותר של יחסים גם מחוץ למשפחה.
טיפ מס’ 26 - עם מי אנחנו מזדהים?
אפשרו לו להזדהות עם גיבורים המבצעים פעולות שהוא עצמו עוד אינו מסוגל להן: הדבר מעיד על כוחות הנפש שלו, כוח רצון, התמדה, תושיה - איכויות שהילד היה רוצה לסגל לעצמו.
קריאה והתבוננות באיורים
חווית הקריאה בספר ילדים מורכבת מקריאת הסיפור ומההתבוננות באיורים. איורים טובים מהווים לא רק תרגום ישיר של הטקסט, אלא גם מציעים פרשנות והרחבה. תוכלו להרחיב את המשמעויות בקריאה באמצעות התבוננות באיורים בתשומת לב.
טיפ מס’ 27 – הבעות פנים
רגשותיהן ותגובותיהן של הדמויות באים לידי ביטוי בהבעות הפנים ומהווים נדבך חשוב בהבנה ובזיהוי רגשי חברתי. לעתים קרובות, הטקסט אינו מציין מפורשות את שם הרגש. הצביעו על דמות, שאלו את הילד כיצד היא מרגישה על פי הבעת פניה וקראו לרגש בשם. "איזה מן חיוך יש ללופה האנטיפולה כאן? זה חיוך שמח?" שימו לב גם לדמויות משנה, המגיבות רגשית להתנהגות הגיבורים, ומרחיבות את העולם החברתי.
טיפ מס’ 28 – העולם המאוייר
לא אחת חסרים בטקסט הכתוב פירוט ותאור של סביבת הסיפור. שימו לב כיצד אלמנטים אלה מבוטאים באיורים: כיצד נראים המבנים, הטבע והעיר? האם הסביבה דומה למקום שהילד מכיר או לסרט שראה? מהם הצבעים, הצורות, עונות השנה המאפיינים אותה ועוד.
טיפ מס’ 29 – אל תפספסו
בספרים טובים מתחבאות באיורים הפתעות נעימות כמו אלמנט שחוזר בכל עמוד בצורה שונה, או דמות משנה מצחיקה. יש בדיחות המופיעות באיורים כטקסט המיועדות לעתים קרובות להורים. יש גם ספרים שמפתיעים בכריכה פנימית מאוירת. שתפו את הילד בתהליך הגילוי.
מעבר לעולם הסיפור
כשהספר הוא רק טריגר.
טיפ מס’ 30 - המחזה
תוכלו להמחיז עם הילד את הסיטואציות מהסיפורים, כשהוא משחק את הגיבור, או דמות אחרת. עודדו אותו לשחק עם חבריו באותן סיטואציות.
טיפ מס’ 31 - סיפור בהמשכים
אם עולם הסיפור מושך אתכם במיוחד, המציאו וואריאציות והמשכים לסיפורים ולהיסטוריה של הדמויות.
טיפ מספר 32 - הסיפור בחיי היום-יום
נסו להדגים לילד דברים מתוך הספר כפי שהם באים לידי ביטוי בעולם, גם שהספר נגמר ויושב על המדף. "אנחנו נלך לשאול את השכן אם יש לו סוכר, ממש כמו הצרצר."
טיפ מס’ 33 - כשאין כוח להקריא...
לא תמיד יש לנו פנאי וכוח להקריא לילד את הספר בפעם המי יודע כמה, וגם זה בסדר. לפעמים, אפשר לבקש ממנו שיביט באיורים ויספר את הסיפור לנו (או לאח/אחות). כך אפשר לתת לדמיון, לזיכרון להבנה ולפרשנות שלו לעבוד, ואנחנו יכולים קצת לנוח. אפשר גם ללמוד הרבה מתוך האופן שבו הילד משלים את הפערים בין האיור לסיפור ולזיכרון שלו.
לסיום, הצענו כאן 33 טיפים, ולא מיצינו את הרשימה. אתם מוזמנים להוסיף בהמשך את הטיפים שלכם. כתבו לנו אילו עוד רעיונות ניתן לממש ונוסיף אותם למהדורה הבאה.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.