פרק 1
דיאטות: ראש בראש
לפי מילון מרים־וובסטר, זוהי ההגדרה לדיאטה:
1. מזון או משקה המסופק או נצרך בקביעות.
2. תזונה שגרתית.
3. סוג וכמות המזון המומלצים לאדם או לחיה למטרה מסוימת.
4. משטר של צמצום אכילה ושתייה לשם הרזיה.
במחקר שערכתי לפני כתיבת הספרים שלי מעולם לא מצאתי מקור כלשהו הטוען שדיאטה משמעה לשתות רק מי לימון במשך חמישה ימים, לצרוך ארוחות מוכנות קפואות, להעניק לכל מאכל נקודות או לאכול כמו שאנשים אכלו במשך תקופה מסוימת במהלך היסטוריה. איך הצלחנו להפוך מילה פשוטה כמו דיאטה למילה גסה? ואיך התרחקנו כל כך מאכילה הגיונית עד שכעת אנחנו מנסים שיטות אקראיות ומשונות שנידונות לכישלון? בעצם, אולי לא כדאי שאתלונן. יותר מחמישים אחוז מהמטופלים שלי נשרו משומרי משקל; הדיאטות האלה מזינות את העסק שלי — אז תודה רבה לך, דיאטת (הכניסו כאן כל שם של דיאטת המונים).
"הדיאטה החדשה עזרה לי לשבור את מעגל העלייה והירידה במשקל — שמונה קילו בכל פעם — ולימדה אותי להתמיד באכילה נכונה. הייתי פעמיים בהיריון, ופעמיים עליתי במשקל 25 קילו. בזכות השיטה הצלחתי לראשונה בחיי לרזות ולהישאר במשקל המיוחל במשך יותר מחצי שנה. השיטה לימדה אותי להתמיד באכילה נכונה, ולא רק במשך 30 יום. המזונות, אסטרטגיות ההתמודדות, הפינוקים המתוכננים שנעזרתי בהם כדי לרדת במשקל — כל אלה עוזרים לי בכל יום לבחור בחירות מודעות בכל הנוגע לבריאות שלי. בזכות הכלים שקיבלתי בשיטה החדשה, שום דיאטה אחרת לא מעניינת אותי."
— ג"ר, עורכת מגזין
אני יודעת שיש עשרות שיטות. למעשה, אפילו יצרתי שיטה אחת להתמודדות עם התמכרות לסוכר, אבל לכולן — גם לשיטה שלי — יש תאריך תפוגה. וכאן טמונה הבעיה. הדיאטות האלה נידונות לכישלון. כמה פעמים התחלתם דיאטה, הפסקתם, ונוכחתם לדעת שעם הזמן עליתם במשקל יותר משירדתם? כמה פעמים אמרתם לעצמכם "מיום ראשון דיאטה"? למה אנחנו מעוללים את זה ליום ראשון כמעט בכל שבוע? יום ראשון קשה דיו גם בלי שנתחיל בו דיאטה חסרת היגיון! שלא לדבר על מה שאנחנו עושים לשבת המסכנה. יום המנוחה הזה הפך לארוחה האחרונה של כולם. אנשים אוכלים גרוע מתמיד כי ברור להם שלמחרת הם יתחילו סוף־סוף לאכול טוב יותר. אז בשבת מעמיסים אקסטרה שטויות, ויום ראשון מתחיל כשבלב כוונה גדולה ואמיתית, עד שביום רביעי הכול מתפרק. זה מעגל נורא, ואני רואה אותו שוב ושוב. אתם חייבים להתחיל לאכול נכון, ולהתמיד בזה כל החיים. כל יום. השיטה החדשה שלי תעניק לכם את הכלים לאכילה בריאה שתוכלו להתמיד בה כל החיים. אתם אמורים לאכול מזון אמיתי, לא קלוריות, לא נקודות, לא משהו שצריך לחמם כדי שייראה אכיל. מזון אמיתי וטעים, שמיטיב עם הגוף. אתם זקוקים לגמישות שתאפשר לכם להתפנק בלי להיכשל. אם תעשו את זה כמו שצריך, לעולם לא תאמרו לעצמכם עוד את המילים "הרסתי לעצמי את הדיאטה".
מחקרים תומכים בטענה שדיאטות עלולות להביא לעלייה במשקל. מחקר שפורסם בשנת 2013 ב־Frontiers in Psychology, ונבחנו בו עשרים וחמישה מחקרים שעוסקים באכילה מוגבלת לצורך ירידה במשקל, הראה באופן מובהק שדיאטות חוזות עלייה במשקל. במילים אחרות, במחקרים אלה נמצאו עדויות לכך שעצם הדיאטה תביא כמעט בוודאות לעלייה נוספת במשקל. מדוע זה קורה? גורם היו־יו הוא גורם משמעותי — יורדים קצת, עולים בחזרה, ועוד קצת, ואז קשה יותר להיפטר מהמשקל העודף — המעגל לא נפסק. מחקרים כיום מראים שזה קורה משום שעלייה במשקל לאחר ירידה במשקל מביאה לשינויים משמעותיים בבטן ובמיקרוביום (מכלול החיידקים הנמצאים בגופנו). למעשה, בכל פעם שאנחנו יורדים במשקל ועולים אותו שוב, היחס בין הבקטריה "הרזה" שלנו לבין הבקטריה "השמנה" נפגם. כל דיאטת יו־יו מותירה בגופנו עוד בקטריה שמייצרת שומן, ומקשה עלינו לרדת שוב במשקל. זו הסיבה לכך ששימוש בפרוביוטיקה ושמירה על הפלורה של מערכת העיכול חשובים כל כך, ועל כך ארחיב בפרק 4. חוקרים אחרים טענו שאולי הגוף שלנו לא מסוגל להתמודד עם ירידה במשקל שהושגה בדרכים לא בריאות, או שהמוח שלנו מונע מהגוף לרדת במשקל כדי להגן עליו מפני רעב. בכל מקרה, אין ספק שדיאטות מסורתיות סופן כישלון, עלייה במשקל ושנאה אמיתית ועזה לימי ראשון.
שאלה: האם כדאי לי לעשות ניקוי מיצים?
תשובה: זו שאלה ששואלים אותי כל הזמן. בעיקרון אני חושבת שחשוב שנלמד מהטעויות של עצמנו, אבל הרשו לי לחסוך לכם זמן, כסף ונייר טואלט. רוב דיאטות ה"ניקוי" מגבילות מאוד את האכילה שלכם ומותירות אתכם רעבים. זהו עוד שלב במעגל היו־יו של הדיאטות, שיביא לירידה קצרת מועד במשקל, ירידה שרק תקשה עליכם להגיע למשקל האידיאלי שלכם. בואו גם לא נשכח שהגוף שלנו הוא לא שטיח מלוכלך שזקוק לניקוי בקביעות. הכבד שלנו והכליות והעור וכל האיברים האחרים עושים כל העת את עבודת הניקוי. אם אתם מרגישים שאתם זקוקים לדחיפה קלה, נסו את תוכנית ההתנעה בת השבוע שלי. היא עדיפה על כל תוכנית "ניקוי" שקיימת כיום.
האמת היא שלא כל הדיאטות הקיימות הן איומות. יש כמה דיאטות טובות שתרמו לעולם התזונה והציעו כמה רעיונות מעניינים, אבל רוב הדיאטות הן צרה צרורה. בואו נבחן כמה מהדיאטות הפופולריות בעולם ונראה מה לא בסדר איתן.
דיאטת הלימונדה
אני מרגישה שאני בכלל לא אמורה לכתוב על הדיאטה הזאת. באמת, אנשים, מה עובר עליכם?! אי אפשר להתקיים על משקה שמכיל מיץ לימון, פלפל אדום חריף וסירופ מייפל! אי אפשר לעבור ככה אפילו את עשרת הימים שממליצים עליהם בדיאטות מהסוג הזה. לא רק שאנחנו מרוקנים ככה את מאגרי האנרגיה שלנו — כי הלו! אנחנו לא אוכלים! — אנחנו גם מאבדים מסת שריר, מבזבזים יותר מדי זמן בשירותים ופוגעים פגיעה אנושה במערכת היחסים הבריאה שצריכה להיות לנו עם המזון. אמנם ראיתי אנשים רבים שירדו במשקל בימים הספורים שבהם הצליחו לעשות דיאטת ניקוי מיצים, אבל כולם ללא יוצא מהכלל חזרו למשקלם, בתוספת עוד כמה קילוגרמים. וגרוע מכך, רבים מהם החלו לזלול כהוגן אחרי שסיימו את הדיאטה, בגלל ההימנעות הגדולה.
ניקוי מיצים
הבעיה שלי עם ניקוי מיצים דומה לזו שיש לי עם דיאטת הלימונדה. הימנעות ממזון אמיתי גורמת לאנשים לחוש אומללים ורעבים. אל תתבלבלו, אני אוהבת מיץ ירוק טעים עם חתיכת פרי קטנה וקצת לימון, אבל שתיית מיצים מדי יום ביומו לאורך זמן היא מתכון לכישלון. במיצים רבים יש רמות גבוהות של סוכר, ומה קורה כשמסיימים את הדיאטה? ראיתי כל כך הרבה אנשים שעשו ניקוי מיצים במשך שלושה ימים, ואז יצאו לאכול פיצה. האנשים האלה פספסו לחלוטין את המטרה. הגבלות כאלה מובילות לבחירות אומללות, ולא מלמדות אותנו דבר על אכילה בריאה לאורך זמן.
שומרי משקל
אני לא צוחקת כשאני אומרת שאני חייבת לשלוח לשומרי משקל איגרת תודה. כך נשמעים הסיפורים של לקוחות שניסו את הדיאטה שלהם: בהתחלה הם ירדו במשקל, ואז התייצבו במשקל מסוים ולא ירדו עוד; או שהגיעו למשקל המטרה שלהם ולא הצליחו לשמור עליו. מוצא חן בעיני שיש בתוכנית של שומרי משקל מקום לכל סוגי המזונות והמאכלים, והניסיון לשלב עוגייה בתפריט גם היא שיעור חכם לחיים. אבל בסופו של דבר מזון הוא לא מספר. אנחנו לא אוכלים נקודות: אנחנו אוכלים מזון. כשאנחנו מפסיקים להבין איך הצלחת שלנו אמורה להיראות, כשמרחיקים אותנו מההבנה הזאת, אנחנו מאבדים את הדרך ועולים במשקל. ולא, לא כל המזונות נולדו שווים. אפשר להגיע למספר הנקודות הדרוש גם באכילה של גלידה ללא סוכר וללא שומן וללא מרכיבים תזונתיים אחרים, אבל מה עם המספר הרצוי בצג המשקל? אליו לא נגיע ככה.
ארוחות קפואות
היתה אצלי פעם לקוחה שניסתה דיאטות של ארוחות מוכנות קפואות. היא אהבה את הנוחות שבארוחה הקפואה, והמקפיא שלה היה מפוצץ במגשיות האלה. מעולה, לא? לא. כי היא הרגישה נורא ואיום. לא רק שלא ירדה במשקל, היא גם סבלה מבעיות בעור ומרמות אנרגיה ירודות. עד שהגיעה אלי היא ניזונה מארוחות קפואות במשך חודשים, וגילתה שהארוחות האלה עשויות לרוב ממרכיבים לא בריאים לחלוטין. גם אני בעד נוחות, אבל המזון שלנו חייב להיות בריא. אין תחליף למזון אמיתי שעשוי ממרכיבים אמיתיים.
פָּלֵיאוֹ
"אחרי כמה חודשים שבהם אני דבקה בשיטה החדשה של ברוק, אני כבר לא חושבת שאני עושה דיאטה. אני פשוט אוכלת נורמלי, אבל ה'נורמלי' הזה שונה מהאופן שבו אכלתי לפני כמה חודשים. התחושה הטובה היא פרס נהדר, ובזכות עשרת הכללים של השיטה, אכילה הגיונית היא חלק מהיומיום שלי כעת! אני לא רואה את עצמי אוכלת אחרת."
— ג"ט, פסיכולוגית
אולי תופתעו, אבל אני לא חושבת שהדיאטה הזאת גרועה כל כך. ההמלצות התזונתיות שלה מעודדות שיח על איכות הבשר, הדגים ושאר מוצרים מן החי, וזה מוצא חן בעיני. לפני שהיא צצה רוב האנשים לא שקלו בכלל לקנות בשר אורגני או גראס־פֶד (שיטת גידול הומנית, המבוססת על הזנה מעשב וממספוא ללא גרעין). יש לי בעיה אחת קטנה עם הדיאטה, והיא ההימנעות שלה מכמה מזונות בריאים, אם כי לא הכרחיים, כמו דגנים מלאים וקטניות. אבל יש לי גם בעיה גדולה, כי הדיאטה הזאת לא מאפשרת "הנחות" אמיתיות, אולי בעצם רק כשמדובר בקאפקייק שעשוי ממרכיבים "כשרים לפליאו". בכל המקרים האחרים אין בה מקום להתענג על חתיכת עוגה. ראיתי אנשים רבים שנאבקו בדיאטה הזאת משום שאין בה כמעט מקום לתמרון, ולכן אחרי ארוחה מפנקת אחת שאינה חלק מהתפריט שלהם הם נשמטים ממנה לגמרי. אתגר ה־30 הוא אתגר פליאו שלא מפריע לי, אבל מדובר בתוכנית ל־30 יום בלבד. היא אמורה לעשות מעין אתחול לגוף ולנפש, ומהבחינה הזאת היא דומה לתוכנית ההתנעה שאני מציעה, אבל אתגר ה־30 מגביל מאוד ויוצר גם הוא את אפקט היו־יו.
דיאטה דלת פחמימות
יש כמה תוכניות דיאטה שנחשבות דיאטות דלות פחמימה. הבעיה הכי גדולה שלי עם הדיאטות האלה היא שאנשים בדרך כלל לא ממש מבינים מה הם עושים. לעתים קרובות מטופלים חדשים אומרים לי שהם עושים דיאטה דלה בפחמימות, אבל כאשר אנחנו עוברים על התזונה היומיומית שלהם, אני רואה שהתפריט שלהם מלא פחמימות. פירות, חלב וירקות מכילים אף הם פחמימות. משמעות הדבר שהמטופלים נשמרים רק מעמילנים (לחם, פסטה, דגנים וכן הלאה). אני כמובן תומכת בכך (ראו כלל מס' 2), אבל מצאתי שהימנעות מקבוצה שלמה של מזונות מביאה בדרך כלל לכישלון.
"שעות העבודה הארוכות שלי, והסטרס הרב שליווה אותן, הביאו אותי להתפשר על מזון מהיר ונוח, ולא להשקיע במזונות בריאים תוצרת בית. התזונה שלי היתה מורכבת מארוחות מוכנות מראש שיש רק לחמם. במשך הזמן עליתי עוד ועוד במשקל, ועד מהרה מצאתי את עצמי במשקל עודף של 20 קילו — הייתי חייבת לשמור על הבריאות שלי. עשרת הכללים של ברוק עזרו לי להשיג שליטה בבריאות שלי. הייתי זקוקה למשהו פשוט שיתאים לאורח החיים העמוס שלי. השיטה פשוטה מאוד להבנה, ולכן קל להתמיד בה. כעת אני מבינה טוב יותר אילו קבוצות מזון בסיסיות חיוניות לאכילה מודעת."
— קארי ד', סטודנטית לרפואה
קוראים כותבים
אין עדיין חוות דעת.