עכשיו תורך!
עליזה לביא
₪ 48.00
תקציר
“הנשים המתוארות בספר הן חלק מרשימה ארוכה שממנה בחרתי לאחר התלבטויות רבות. בחרתי בהן בזכות מעשיהן, אבל גם בזכות האופן שבו דיברו אל לבי. אני מקווה שידברו גם אל לבך וילהיבו אותך. בהשראתן תוכלי לחזור למסורות עתיקות או ליצור חדשות, לאמץ ממנהגי העדות, לבחור תפילות עתיקות או לשלב יצירה ספרותית ושירה שאת אוהבת, להתמקד בדמות נשית או בתכונות בולטות שלה שנוגעות לחייך, ולמצוא דרך שבה תדבר גם אל אורחייך. עכשיו תורך!”
אולי תרצי ללכת במסלול שבו טיילה נעמי שמר ביום הבת־מצווה שלה, או לתכנן משחק ריגול בעקבות מסלול חייה של יהודית נסיהו, סוכנת המוסד שהשתתפה במבצע הלכידה של הפושע הנאצי אדולף אייכמן? אולי תרצי לצעוד במסע מים אל ים בעקבות הבאר המתגלגלת של מרים הנביאה? ואולי, אחרי שתקראי כאן על סיפור חייה של גולדה מאיר, יעלה בראשך רעיון לטקס אישי המעמיד במרכז את דמותה המיוחדת?
בשפה בהירה וקולחת מספרת עליזה לביא את סיפורי חייהן של 71 נשים מעוררות השראה. לצד הסיפורים היא מציעה שפע של טקסים, סיורים ופעילויות. תוכלי לבחור דמות נשית משמעותית מן ההיסטוריה הרחוקה או הקרובה, או דמות אהובה וקרובה אלייך ואל משפחתך, ולבנות סביבה טקס, סיור, טיול או פעילות.
71 הנשים המרשימות שמוצגות בספר מזמינות אותך להכיר לא רק את סיפוריהן שלהן, אלא גם את עצמך. בהשראתן תוכלי לזהות את דרכך שלך, לחלום, לתכנן ולממש את הטקס המיוחד והפרטי שמתאים לך.
ד”ר עליזה לביא היא אשת ציבור, מרצה וסופרת. כיהנה כחברת כנסת ועמדה בראש הוועדה למעמד האישה ולשוויון מגדרי. שימשה מרצה בכירה באוניברסיטת בר אילן ומהדמויות הבולטות בשיח התרבותי־יהודי. פועלן של נשים יהודיות הוא נושא עבודתה המחקרית וספריה. ספרה תפילת נשים ממשיך להכות גלים בארץ ובעולם וזכה בפרס National Jewish Book Award.
ספרי עיון, ספרים לקינדל Kindle
מספר עמודים: 380
יצא לאור ב: 2021
הוצאה לאור: כנרת זמורה ביתן דביר
ספרי עיון, ספרים לקינדל Kindle
מספר עמודים: 380
יצא לאור ב: 2021
הוצאה לאור: כנרת זמורה ביתן דביר
פרק ראשון
איך אציין את הבת מצווה שלי
איך את מדמיינת את חגיגת הבת מצווה שלך? איך את רוצה לחגוג? האם באולם ריקודים, במסע אתגרי, בבית הכנסת ואולי במעגל נשים? אולי את רוצה לשלב בין הדברים: לצאת למסע בשטח ולסיים בדרשה באתר ארכיאולוגי שפעם, לפני אלפיים שנה, נהגו להתפלל בו, ואולי תרצי לבלות עם אמך ועם חברות ונשים אהובות ואחר כך לחגוג באולם? עם מי את רוצה לחגוג? עם כל חברותייך וקרובי משפחתך, או רק עם הורייך, אחיותייך ואחייך, עם סבתא, עם דודה אהובה, או עם שלוש חברותייך הטובות? ואולי את רואה בדמיונך מסיבה מתמשכת, שתתפרש על פני שנה שלמה כשבכל פעם את מגשימה חלום או מתמודדת עם אתגר?
האם לקראת הבת מצווה שלך את רוצה להתעמק בנושא או ברעיון שמסקרנים אותך? האם את רוצה לשתף בלימוד גם את אורחייך בטקס שבנית, או לשמח אותם במוזיקה ובאוכל טוב? ואולי גם וגם?
ואולי את לא יודעת. אולי עוד לא הספקת לחשוב איך את באמת רוצה לציין את בת המצווה שלך. מה הכי מתאים לך.
הספר יאפשר לך להתלבט ולבחור את הדרך שלך לחגוג את חגיגת הבת מצווה המתאימה לך. תמצאי בו עשרות רעיונות לטיולים ולטקסים. אולי תבחרי לשלב פרטים אחדים מכמה טקסים ולבנות טקס כרצונך, ואולי תבחרי בטקס שלם שמתואר כאן.
כל טקס וכל סיור בספר סובבים סביב דמות של אישה יהודייה מיוחדת, מן ההיסטוריה הרחוקה או הקרובה.
את מוזמנת לבחור מתוך הספר את הדמות הקרובה ביותר ללבך ולהשתמש בטקס שבנינו סביב דמותה ואולי אף להוסיף דברים משלך — קטעי שירה, ספרות או מוזיקה שאת אוהבת במיוחד, או כאלה שכתבת והלחנת.
שנת הבת מצווה היא הזדמנות למפגש, לאינטימיות משפחתית ולהעמקת קשר. זוהי הזדמנות לחשוב על אפשרויות שונות לטקס או למסיבה, ללמוד על מודלים שונים של טקסים, על דמויות מעוררות השראה ועל הקשר ביניהם. זאת יכולה להיות שנה שמזמנת הזדמנות לפתיחת צוהר לשיחה מעמיקה עם עצמך, להקשבה ולבניית זהות ושייכות.
בדיוק כמו שבנים מתחילים להתכונן וללמוד לקראת הבר מצווה חודשים אחדים מראש, גם הבת צריכה זמן הכנה, הכוונה ולימוד.
עכשיו הזמן!
המסע שלך אל הטקס המיוחד שלך, ממשיך מילים בנות אלפיים שנה כמעט, המופיעות במשנָה, שעל פיהן נערה "בת 12 שנה ויום אחד" נעשית אחראית למעשיה ולחייה.
יום הולדתך ה־12 מסמן ביהדות את תקופת המעבר שלך מילדות לבגרות, אלא שבמהלך הדורות לא נוצר טקס מחייב שמציין רגע מיוחד זה בחיי הנערות. לא מצאנו גם עדויות לציון היום המיוחד הזה בקהילה, ואפילו לא במשפחה. לא נוצרה מסורת נשית במעבר מילדות לנערות. עד שלפני כ־150 שנה, בקהילת יהדות איטליה נערך לראשונה טקס בת מצווה שנבנה במיוחד לבנות הקהילה.
מה בספר?
בספר ״עכשיו תורך!״ תמצאי מגוון אפשרויות לחגוג את הבת מצווה שלך. תגלי גם עד כמה החלומות הכי אישיים שלך והתוכניות שתיכננת יכולים להתגשם בהשראת עשרות דמויות של נשים יהודיות מופתיות. את מוזמנת לבחור ולשלב כרצונך מבין עשרות ההצעות והרעיונות לטיולים, למסעות ולטקסים, בעקבות סיפורי חייהן ואישיותן.
71 הנשים שמוצגות בספר הן חלק מרשימה ארוכה שמתוכה בחרתי לאחר התלבטויות רבות. בחרתי בהן בזכות מעשיהן אבל גם בזכות האופן שבו דיברו אל לבי. אני מקווה שידברו גם אל לבך וילהיבו אותך. תוכלי לבחור בהשראתן דמויות נוספות שבשל קוצר המקום לא נכללו בספר זה.
אירוע הבת מצווה הוא גם הזדמנות להכיר נשים רבות שחיו, הגו ופעלו בעבר הרחוק והקרוב, נשים שהמושגים "אחריות", "תרומה", "ראש גדול" מאפיינים אותן, נשים שהוסיפו נדבך משמעותי לעם היהודי ולחברה הישראלית. נשים שהן חלק ממארג נשי־יהודי־היסטורי שלם וגדול. ייתכן שסיפורי חייהן יסייעו לך, כלת הבת מצווה, למצוא את הקול האישי שלך ולהביע אותו. כל אחת מנשים אלה היא דמות מרתקת ומעוררת השראה, ולמרות זאת על רובן לא שמעת — לא לומדים עליהן, לא מזכירים אותן ותמונתן לא מתנוססת במרחב הציבורי. כאשר תתוודעי אליהן, תיווכחי לדעת עד כמה הן ראויות לכך. תרומתן רבה ופעמים רבות גדולה מזו של עמיתיהן הגברים, אך בשל היותן נשים הן נשכחו מן הלב.
השתדלתי לספר על ילדותה של כל דמות ועל הרקע המשפחתי שלה. ניסיתי להביא עדויות וציטוטים מתקופת נערותה, ולבטא את קולה האישי של כל אחת מהן.
יש נשים שאני מזכירה בספר ששמן נעלם מן התודעה ויש שזיכרונן מהדהד ונוכח. יש שלאחרונה "התגלו מחדש" ויש רבות שמחכות שתגלי אותן. לעתים כעסתי, כשגיליתי שלא הכרתי אישה שראוי שיכירו אותה כולם. כאבתי שעשייה נשית נעלמה ממני. כשקראתי את סיפורי החיים שלהן, הצטערתי שלא ידעתי כמה גבוה וכמה רחוק אפשר לשאוף וכמה חשוב והכרחי ללמוד — כי ידע הוא כוח.
לכן חשוב לי שאת, הקוראת ספר זה, תכירי את הנשים המרשימות של עמך ושל ארצך. הספר משלב היכרות עם נשים מיוחדות אלה, חלוצות בתחומים שונים, ומציע גם לך להיות שותפה בהשבתן למודעות.
שבעים ואחת הנשים מעוררות ההשראה המופיעות בספר יסייעו לך להכיר את עצמך ולזהות את דרכך. לעתים (ואני מדברת מניסיון) תמצאי באמצעותן תשובות לשאלות שמעסיקות אותך.
אני מזמינה אותך לעיין בספר ולבחור דמות שסיפור חייה נגע ללבך, או שעוררה בך סקרנות ויצירתיות. כאמור, תוכלי לבחור דמות נוספת שהשפיעה עלייך, שאת מעריכה ואוהבת שלא נכללת בספר — מורה נערצת, סבתא או בת משפחה שלא הכרת, אולי מי שאת נקראת על שמה. ייתכן שתחליטי לאמץ רעיון מן הספר וליישם אותו על הדמות שבחרת.
מיינו את פרקי הספר על פי חודשי השנה: בפרק הראשון, ״תשרי״, מופיעות נשים שנולדו או נפטרו בחודש זה, או שאירוע מכונן חל בחייהן בחודש זה, וכן הלאה.
אולי תבחרי בדמות אישה שנולדה בחודש העברי שבו את נולדת או שאירוע משמעותי בחייה התרחש בחודש זה, או שהמסורת מחברת בינה ובין החודש. אם אינך יודעת את תאריך הלידה העברי שלך, תוכלי לחשב אותו בקלות במחשבונים ייעודיים לכך הנמצאים ברשת.
הכירי את הדמות שבחרת, נהלי איתה שיחות דמיוניות (אני גיליתי שלי זה עוזר מאוד), בחרי טקס מהמגוון שיש בספר או המציאי טקס חדש לגמרי, טקס מעבר מילדות לבגרות שמתאים לך ורק לך.
אולי תחליטי לבנות טקס המתייחס לשרשרת הדורות הנפרשת כאן — החל מימי האימהות במקרא ועד לימינו אנו. אולי תבחרי בעשייה בתחום מסוים — מדע, פוליטיקה, אומנות ועוד — ותתייחסי בטקס שלך אל כמה דמויות המתוארות בספר. ייתכן שתרצי לבנות "טקס מתגלגל" המתרחש במהלך השנה כולה. תוכלי למשל לערוך רשימה של 12 חלומות שהיית רוצה להגשים, המציינים את המעבר מילדות לבגרות ולנסות להגשים אותם. למשל — לארגן נסיעה לעיר שטרם ביקרת בה, לצאת למסע אתגרי, לתכנן ארוחה משפחתית ולבשל אותה... והנה רעיון לעוד מסיבה מתגלגלת: צאי למסע היכרות עם החברה הישראלית לשבטיה. בקרי במשפחה חרדית, אצל משפחה בקיבוץ, אצל יוצאי אתיופיה ויוצאי רוסיה, במשפחה דרוזית ובמאהל בדואי או כל הרכב אחר שיעשיר את היכרותך עם האחרים, ובני מצגת שתתאר את המסע. ואולי תבחרי להשתמש רק ברעיון המסגרת של יצירת טקס אישי, ותבחרי לחקור טקסי מעבר בתרבות אחרת, קרובה או רחוקה ולבנות את הטקס שלך בהשראתה. באוקיאניה, למשל, קופצים המתבגרים קפיצת באנג'י ללא חבל, בשבטים בצפון אמריקה צמים הצעירים ימים אחדים ואז יוצאים למסע התבגרות בטבע, שם עליהם למצוא את תכלית חייהם. האבוריג'ינים מאוסטרליה מושלכים מספינה וצריכים לשחות בעצמם אל החוף...
האפשרויות רבות מאוד. הספר הזה הוא כחומר רך וגמיש בידייך, ואת היא היוצרת של הטקס שלך.
מהר תבור לפסל החירות
בתקופה שבה כתבתי את הספר ביקרתי בקהילות שונות ולמדתי על טקסים שלא הכרתי: בטקס בקיבוץ נען נחשפתי למתקן מכשולים שבנו בנות ובני המצווה ושיאו היה מעבר בטבעת אש.
ברעננה השתתפתי בטקס בת מצווה משותף אל מול ארון הקודש בבית הכנסת. למרגלות הר תבור השתתפתי במסע חניכה של אימהות ובנות ששיחזרו את הקרב של דבורה הנביאה וברק בן אבינועם. בסופו, באתר ההיסטורי, יצרו האימהות והבנות מעגל של העצמה נשית, שכלל תיפוף בתופים, ברכות אישיות, הבעת משאלות והחזקת ידיים להעברת אנרגיה מאחת לשנייה. הערב הסתיים בארוחה חגיגית שכולן בישלו בשטח הפתוח.
בירושלים נכחתי בטקס שנערך באולם שמחות. לכאורה, אירוע שגרתי, אך כלל וכלל לא: כלת הבת מצווה עיצבה דמויות של נשים מובילות בדברי ימי עמנו, הלבישה אותן בבגדי התקופה ולידן הציבה סמל שמזוהה איתן (יָם למרים, נערים ונערות מסביב להנרייטה סאלד וכדומה). בעזרת תנועה, מילים ומוזיקה קשרה הנערה בין נשות המופת ובין סיפור חייה שלה.
על טקסים אלה ועל רבים אחרים אני כותבת בספר.
לכל דמות שמופיעה בספר נבחר אתר בארץ, שקשור אליה באופן ישיר או עקיף, ואשר בו תוכלי לטייל עם משפחתך, חברייך ואורחייך ולחוות חוויות משותפות. חשבי על הדרך שבה תרצי לשתף את אורחייך במסע האישי שלך. תוכלי להדריך בו בעצמך, ליצור סרטון או להיעזר בשלל ההצעות המוצעות לך ולשזור מהן את האירוע שלך.
מאכזיב לחוף הים התיכון עד ים הכנרת תוכלי לצעוד בעקבות בארה המתגלגלת של מרים הנביאה, ובירדן תתוודעי לטיול הבת מצווה של נעמי שמר עם אמה ולשיר שכתבה בעקבותיו.
הידעת שעל פסל החירות בניו יורק מצוטט שיר של אמה לזרוס, משוררת יהודייה שבארץ אינה מוכרת כלל?
צאי למסע ריגול ועקבי אחר מסלול חייה של סוכנת המוסד הבכירה, יהודית נסיהו, שרבים מבני משפחתה נספו בשואה, ובהסתמך על כישוריה ועל אישיותה, בחר בה ראש המוסד להשתתף במבצע לכידת הצורר הנאצי, אדולף אייכמן.
התחקי אחר תחנות חייה של רחל המשוררת. גלי את סיפור חייה של גולדה מאיר שנולדה במילווקי ועלתה לארץ באונייה "פוקהונטס", ולמדי איך הפכה לראש ממשלת ישראל.
בסוף הספר יש שלושה פרקים שיעזרו לך לנווט את דרכך: ציר זמן ומקום, שבו תוכלי לבדוק באילו שנים חיה כל אישה, באיזו תקופה היסטורית חיה, ומי קדמה למי; מילון מונחים, למקרה שנתקלת במושג או מונח שאינך מכירה ואת רוצה לקרוא עליו יותר; ו"סימני דרך" — תיאור האופן שבו התפתחו טקסי הבת מצווה במשך ההיסטוריה.
כדי לא להעמיס על הטקסט לא ציינו מראי מקום לפסוקים וגם לא הדרכה מפורטת כיצד להגיע לכל אתר ואתר. את הפרטים האלה תוכלי למצוא בקלות ברשת.
"אחת בעקבות שבעים ואחת" — איך בונים מסע
פתחי קובץ חדש במחשב, קראי לו: דף הבת מצווה שלי, או בחרי לך פנקס יפה לכתוב בו בכתב ידך.
כתבי את כל הרעיונות שעולים במוחך כאשר את מתכננת את הבת מצווה שעליה את חולמת. איזו מתנה היית רוצה להעניק לעצמך ואיך את רוצה לחגוג עם הסובבים אותך.
לפני שאת יוצאת לדרך, כדאי לך לבדוק כמה דברים מראש:
אם בחרת דמות מתוך 71 הדמויות שבספר, התייעצי קודם כול בהורייך או עם סבתא וסבא לגבי הדמות שבחרת ללכת בעקבותיה, ולגבי הפעילות שאת מתכננת.
האם את רוצה להרחיב את ידיעותייך על האישה שבחרת? את יכולה להתחיל את החיפוש בוויקיפדיה, שהיא אנציקלופדיה חופשית, שכל המידע בה נכתב יום־יום על ידי מתנדבים. (אם תלמדי על האישה שבחרת משהו שאינו נזכר בוויקיפדיה, תוכלי גם את לתרום לאתר ולהוסיף את המידע החדש). בסוף הערך על הדמות תמצאי עשרות קישוריות לאתרים אחרים שמספרים גם הם עליה. היכנסי גם אליהם. אחר כך תוכלי להמשיך את המסע באתרים נוספים. בדקי אם נכתבו ספרים בעברית על האישה, או שמא היא כתבה ספר שכדאי לך לקרוא. אם מישהו ממשפחתך או ממכרייך הכיר את האישה הנבחרת, כדאי לך מאוד לראיין אותו.
חפשי תמונות, אם יש, ואולי סרטונים ביוטיוב. אולי הקלטה ישנה בקולה של האישה. כל אלה יוכלו לשמש אותך כאשר תספרי על האישה המיוחדת שבחרת לעסוק בה בדרשה, בהרצאה, בנאום או בכל אמצעי אחר: סרט, ריקוד, שירה ועוד.
חשבי גם איפה את רוצה להציג את הדברים: בשטח? באולם? בבית הכנסת? האם את זקוקה לעזרים מיוחדים?
כאשר את מרגישה שאת מכירה את דמות המופת שבחרת בה ואת פעולותיה, ולאחר שהחלטת איך ברצונך לבנות את הטקס, בדקי עם הורייך איך משתלב הרעיון שאימצת בתקציב שתיכננו לחגיגות הבת מצווה. תוך כדי תהליך, תגלי שדברים רבים תוכלי לעשות בעצמך או בעזרת הקרובים לך, וכך לחסוך בעלויות. אם הפעילות שאת בוחרת היא יקרה, אולי תזמיני פחות אנשים. בדקי את עלות ההפקה (אלבום תמונות, סרט, לבוש למסיבה, מחירי רכב, כרטיסי כניסה, שכירת אופניים, תשלומים לספורט אתגרי, ועוד).
מצאי מהו המרחק שעלייך לנסוע כדי להגיע לאתר שבחרת, ואולי תחליטי לבחור מקום קרוב יותר לביתך. אל תשכחי לבדוק אם האתר נגיש ואם גם סבא וסבתא יוכלו להצטרף למסע. אם בחרת אתר אתגרי, תכנני איפה לפגוש את מי שמתקשה ללכת. אולי תיפגשו בסוף המסע, במקום שבו החלטת לחגוג.
נניח שבחרת מסלול טיול במרחק של 50 קילומטרים מן הבית. חשבי איך יגיעו אורחייך: באוטובוס שכור? במכוניות פרטיות? אולי ברכבת?
חשבי על דרכי התקשורת שלך עם המוזמנים, מתי ואיפה תיפגשו, מה יהיה סדר היום, האם יש מקומות בדרך שבהם חלק מן האורחים יכולים להצטרף אליכם או להיפרד, האם המסלול הוא "מעגלי" (כלומר: חוזרים לנקודה שממנה יצאתם), או שסיום הפעילות יתרחש במקום אחר.
ולאיזו שעה כדאי לך לכוון את הפעילות? הביאי בחשבון שיש מקומות שפתוחים רק בשעות היום, שיש פעילויות שמסוכן לבצע באמצע היום בקיץ ושפעילויות אחרות מתאימות דווקא לשעות הלילה. את, כמפיקת האירוע, צריכה להחליט מהי השעה הנכונה להתחלת הפעילות. זכרי לבדוק באתר המקוון של המקום שבחרת אם המקום פעיל ואם אין הוראות מגבילות מיוחדות, ואת שעות הפעילות. בדקי גם את מחיר הכניסה, וכמובן — האם יש אירועים מיוחדים בתקופה שאת חוגגת (פסטיבלים, תערוכות, סיורי לילה).
היי בטוחה שלכל אחד מהאורחים (או לכל קבוצת אורחים) יש טלפון זמין. אולי כדאי לפתוח לקראת הבת מצווה קבוצת ווטסאפ של כל אורחייך.
כדאי לך לבקר מראש באתר האירוע, כדי שתוכלי להכיר את המקום, להסביר לאורחייך איפה בדיוק נמצאת נקודת המפגש, ואולי גם להדריך את הקבוצה בעצמך.
בדקי אם יש בשטח האירוע ברזיות או מקור מים אחר. אם לא — הצטיידי מראש במכלי מים מתאימים. או בקשי מאורחייך שיביאו איתם מכלים, שיכילו לפחות ליטר וחצי של מים.
ומה לגבי אוכל? האם את בוחרת לבשל במקום או שתביאי לשטח צידניות לפיקניק ענקי? האם אפשר להזמין למקום קייטרינג, (גם את העלות הזאת צריך כמובן להוסיף לתקציב).
כאשר את כותבת את פרטי האירוע המתוכנן, נסי להתחבר לנערות ולנשים שהיו בנות מצווה לפני דור, עשרה דורות ומאה דורות. נסי להרגיש את עצמך חלק מהן, חוליה נוספת בשרשרת הנשית היהודית.
כדאי לך לחפש את הפרק "סימני הדרך" בעמ' 353 ולבדוק אם משהו מן הטקסים העתיקים שהבאנו בו מדבר אל לבך.
מה מכל "סימני הדרך" שהארנו מתאים לך לאמץ? איך היה נהוג בעבר לציין את יום הבת מצווה במשפחה? האם אמא חגגה אותו? האם סבתא חגגה?
תוכלי לחזור למנהגים עתיקים או ליצור חדשים, לאמץ ממנהגי העדות, לבחור תפילות עתיקות או לשלב יצירה ספרותית ושירה שמדברת אל לבך, להתמקד בדמות נשית, או בתכונות בולטות שלה, שנוגעות לחייך. או שתרצי ליצור טקס משלך, שנערות נוספות יוכלו לאמץ?
עכשיו תורך.
למה לקרוא את הספר ומתי כדאי להתחיל?
את הבת מצווה שלי חגגתי בסוכה. כמה חודשים לפני שמלאו לי 12, ישבתי עם הורַי, וחשבנו יחד איך נחגוג את התאריך המיוחד. לקראת הבת מצווה בנה אבי סוכה גדולה מתמיד, שהכילה את כל האורחים. סבותיי חנה ורוזה ובני משפחתי הגדולה הגיעו מכל רחבי הארץ לכבוד האירוע. יחד עם הוריי הכנתי משחק "מחפשים את המטמון" מאתגר, שלווה במשימות ובכתב חידה. רצנו ממשימה למשימה בשדות הפורחים סביב ביתנו. אחר כך התכנסנו, צוהלים ורעבים, תחת הסכך הריחני של סוכתנו המקושטת, והתפנקנו במיטב המטעמים והממתקים שהכינו אמי ודודתי.
הייתי הבת הבכורה, ובאירוע ההוא קיבעו הוריי, מרים ומנשה משיח, שניהם אנשי חינוך שלא הכירו חגיגות בת מצווה במשפחתם, מסגרת טקסית שמלווה את משפחתנו עד היום.
האירוע הותיר בי זיכרונות נעימים, שהתעוררו בי כל פעם מחדש לקראת טקסי הבת מצווה של בנותיי, של בנות משפחתי, ושל בנות נוספות בסביבתי הקרובה. גיליתי שיש לי מקום מיוחד בלב לבנות מצווה, ושהנושא מעורר בי סקרנות, התרגשות ורצון לסייע.
מאז שפורסמו ספרַי ״תפילת נשים״, ״מנהג נשים״ ו״שעות התייחדות״ — ספר התפילות של פאני נוידא — פונות אלי לעתים קרובות נשים שמלבטות איך לציין אירועים משמעותיים במעגל החיים שלהן או של הקרובות להן, ורבות מאוד הן נערות, מורות, אימהות וסבתות השואלות אותי איך ״נכון״ או ״כדאי״ או ״אפשר״ לחגוג את בת המצווה.
״אנחנו לא יודעות איך להתחיל. לא ברור לנו מקומה של הבת מצווה היום. הבת רוצה מסיבה אבל אנחנו, האימהות, מרגישות שמסיבה לבד לא תספיק. שמשהו חסר, משהו שאנחנו אולי לא קיבלנו ולכן אנחנו לא כל כך יודעות מה הוא, אבל אנחנו רוצות לתת לבנות שלנו,״ שיתפו אותי אימהות ממושב בשרון בשיחה שהן יזמו לקראת שנת הבת מצווה של בנותיהן.
"אנחנו חוגגים לבתנו בת מצווה בשבת בראשית", כתב אלי רב מוּכָּר. "בתפילת מנחה נקיים מניין נשים ובתנו תעלה לתורה ותקרא בתורה. אשתי ובתי מחפשות לצקת תוכן וטקסיות מיוחדים לרגל מאורע מכונן זה. האם יש לך מידע נוסף על טקסי בת מצווה, איך חגגו אותם ומה נאמר בהם?"
רופאה ואם לתשעה שיתפה אותי בחוויה שעברה. לפני הבת מצווה של בתה לא הצליחה למצוא תוכן עמוק שיחבר את הבת למשמעות האירוע — עד שמצאה את "תפילת הנערה הצעירה של פאני נוידא״. וכך כתבה לי: "התפילה שכתבה פאני נוידא במאה ה־19, טקסט נפלא ועמוק, פשוט ענה בצורה מושלמת על מה שחיפשתי זמן רב".
השאלה אם אישה חגגה בת מצווה בנעוריה, מלמדת על התרבות, הזמן והמקום שבהם גדלה. הרבה פחות סביר שנשים שגדלו בברית המועצות, במדינות מזרח אירופה ובצפון אפריקה חגגו טקס בת מצווה, לעומת נשים שגדלו באיטליה, בארצות הברית, או בקיבוץ בארץ.
בדקי סביבך: שאלי את בנות משפחתך המבוגרות ונשים מבוגרות נוספות שאת פוגשת, מי מהן חגגה בת מצווה ואיך חגגה. אולי תגלי עוד הבדלים בין תרבויות שונות, שאנחנו לא הכרנו ולא כללנו בספר.
ידידי יונתן בשיא ביקר אצל אמו בבית ההורים בקיבוץ שדה אליהו ושאל אותה על חגיגת הבת מצווה שלה. אמו, פיירה לוי, וחברותיה נורית וריטה, שלושתן ילידות איטליה, ושלושתן בנות 90-86, התרגשו. הן חזרו ונזכרו במסיבת הבת מצווה שלהן. כל אחת מהן באה מעיר אחרת: פיירה לוי חגגה בעיר פרארה, נורית בטריאסטה וריטה ברומא, ובכל עיר המנהגים היו קצת שונים. החוויה היתה חזקה כל כך, שאחרי 75 שנה הן זכרו איזו תסרוקת בחרו ואיזו שמלה לבשו.
גם בנותיי שלי, שנולדו בישראל, משקפות תהליך של התפתחות בטקס. כאשר בתי הבכורה, ירדן, חגגה את הבת מצווה שלה, לא הכרתי, כאמור, את הטקס הקדום שנהג בקהילות יהדות איטליה. ירדן, שנולדה סמוך לחנוכה, הדריכה טיול ב"דרך בורמה", הדרך העוקפת שנסללה בימי מלחמת העצמאות לירושלים. בדרשה שלה עסקה במתתיהו ובניו ובסיפורה של יהודית הגיבורה, המסופר ב"ספרים החיצוניים" (על סיפורה של יהודית, ראי עמ' 99). בבת מצווה של בתנו השנייה, ארבל, כבר הכרתי את הטקסים המסורתיים של יהדות איטליה והצעתי לה לשחזר אותם. ארבל, שנולדה בשבועות, בחרה להוביל את אורחיה בטיפוס אל המצוק שהיא נקראת על שמו, ובראש הארבל, מול נופה הנפלא של הכנרת, נשאה דרשה שעסקה ברות המואבייה ובדרכה לעם ישראל (על סיפורה של רות, ראי עמ' 255). משם ירדנו אל הכנרת.
בטקס שערכנו בכרי דשא, בחרה ארבל לשלב נוסח תפילה של בת מצווה, על פי מנהג יהודי איטליה. אנו, סבותיה, דודותיה, אחותה הבכורה ואני, שאף אחת מאיתנו לא נשאה תפילה ביום הבת מצווה שלה, הצטרפנו אליה. סבתא דינה, שעלתה מטריפולי בראשית שנות ה־50, אמרה: ״זוהי גם הבת מצווה שלי."
עמית, בתי הצעירה, בחרה בטיול אתגרי במיוחד במערות בית גוברין וגלישה במערות מסתור מתקופת בר כוכבא. את הטקס ציינה עמית בריקוד בלט שהיא יצרה ורקדה, ובדרשה שהקדישה לבנות צלפחד ולתקדים ההיסטורי שחוללו בדרישתן לנחלה משלהן.
לאם ולסבתא
הספר הזה נולד בעקבות שאלה שמעסיקה אותי כמעט 20 שנה, מאז שנודע לי שבקהילות היהודיות באיטליה נחגגו טקסי בת מצווה החל מן המחצית השנייה של המאה ה־19. מי החליטו, כבר לפני 160 שנה, שראוי ליצור טקס בת מצווה שיציין את המעבר של הנערה מילדות לבגרות? מי גילו רגישות לחשיבות שיש לחגיגת הטקס מול ארון הקודש הפתוח? מי כתבו את התפילה שקראו הבנות בטקס ומי בחרו בדמותה של דבורה הנביאה לשמש להן מודל חיקוי? מדוע בתקופת היישוב ולאחר קום המדינה לא התפתח טקס בגרות או חניכה עבור הבנות או לא אומץ הטקס הנהוג בקהילת יהדות איטליה והפך לנחלת הרבות? מדוע רק אחרי שבשנות ה־40 בנות ביישוב ביקשו מסיבה כמו הבנים התפתח נוהג של יום הולדת מורחב המלווה במתנות אך ללא ציון טקס? גם במקומות שבהם נוצר טקס מעבר, שהבולטים בהם התנועה הקיבוצית וההתיישבות העובדת, הצמידו את חגיגת הבנות לחגיגת הבנים בגיל 13. מאוחר יותר המסיבות והטקסים התפתחו במעגלים של המשפחה והקהילה. מדוע לא צמחו יוזמות תרבותיות ממוסדות ייחודיות לבנות כטקס חניכה ולא כמסיבה? רבות מן השאלות ששאלתי את עצמי בשנים אלה מקבלות תשובה בספר זה, שמאיר, בהקשר זה, גם יוזמות וטקסים נוספים.
"...שורת ההיגיון הישר והעיקרון הפדגוגי, מחייב כמעט לחוג גם לבת את הגעתה לחיוב המצוות", כך כתב הרב יחיאל יעקב ויינברג, המכונה "השרידי אש", מגדולי הרבנים הליטאים לאחר מלחמת העולם השנייה. "ואפליה זו שעושים בין הבנים והבנות בנוגע לחגיגת הבגרות, פוגעת קשה ברגש האנושי של הבת הבוגרת".
שנים רבות חלפו מאז ועדיין לא נלמדה חשיבות מקומו של טקס הבגרות באירוע בת המצווה.
בכל דור ודור יש להתאים את טקס הבת מצווה מחדש, בשפה שמתעדכנת חדשות לבקרים, באמצעים טכניים שמשתכללים והולכים. גם מאז שהתחלתי לעסוק בכתיבת ספר זה, לפני כעשר שנים, השפה השתנתה והמונחים השתנו.
אבל הצורך קיים, והוא עומד כעת לפתחך, האם והמחנכת. פאני נוידא, שחייתה ופעלה במחצית השנייה של המאה ה־19 בצ'כיה, כתבה "לאימהות האצילות ולנשים בישראל" דברים שכוחם יפה לכל דור: "רוחב היריעה של מטלות אם המחנכת ילדיה — אין מידה לו".
הספר ״עכשיו תורך״ מציע עשרות שבילים לבניית תהליך וליצירת אירוע לקראת בת המצווה. הקשיבי לחלומותיה של ילדתך, אחייניתך או נכדתך, הבת מצווה, וחפשי יחד איתה את המסיבה המתאימה לה או את הטקס שהשראתו תישאר חקוקה בלבה כאבן דרך לאורך שנים.
האם היא רקדנית מוצלחת ופחות בטוחה בדיבור לפני קהל? אם כן, בנו יחד טקס מחול. ואולי היא תבחר להתאמן בסדנת דיבור לפני קהל ובסיומה תדבר בפני אורחיה?
האם היא חולמת על איפור מיוחד? בחרי באירוע שמתמקד בצבעי איפור מצמחים, או מצבעי אדמה. אולי היא אוהבת לבשל? או לחקור ציפורים נודדות? אולי היא חולמת להטיס מטוס? לצנוח? או להיות מרגלת?
שתיכן, אם ובת, תוכלו לאתר בספר דרכים לביטוי שאיפות כמוסות או גלויות. תהליך המימוש המשותף של המשימה הוא חוויה בפני עצמה, חוויית יחד ויצירת קִרבה והעצמה.
הספר עכשיו תורך הוא הזמנה להצטרף אל שרשרת הדורות, אל מעגל הקשר הנשי־יהודי העל־דורי.
המשותף לנשים שמופיעות בספר הוא לא הפרסום ולא המעמד של כל אחת מהן, אלא האחריות שכל אחת מהן נטלה על עצמה ופעלה מכוחה. כל אישה, בתקופתה ובדרכה, תרמה מכישרונה ומיכולותיה לעם היהודי, במעין צו פנימי מנחה ומוביל, שבספריי הקודמים קראתי לו "ה־DNA הנשי־יהודי". היה חשוב לי להדגיש לבנות הצעירות שגיבורות הספר זכו להיות "מפורסמות" הודות למאמץ שהשקיעו במעשה ובלימוד, הודות לכך שוויתרו על נוחות אישית ודבקו במטרות שהציבו לעצמן גם בזמנים של קשיים ואובדן, גם לנוכח כישלונות.
הטקסים המתוארים בספר הם טקסי מעבר המבטאים ערכים של נתינה, אחריות וערכים חשובים שאותם תרצי להעביר הלאה.
עכשיו תורך איננו ספר היסטוריה, להפך: הוא הזמנה לבנות הצעירות ולנשים הסובבות אותן להצטרף למעגל, להמשיך ולדאוג לכך שכל אישה, בדורה ובתורה, תוכל לפרושׂ כנפיים. זוהי הזמנה לבנות ולבנות משפחתן להכיר את גיבורות הספר, גם אלו שנשכחו במהלך הדורות, ולספר את סיפורן, ובכך לחשוף אותן מחדש לספרות, למחקר, לזיכרון הלאומי ולהנצחה.
כמה רחובות אתן מכירות בעירכן, או בערים אחרות, שנקראים על שם אישה? כמה יישובים בארץ נקראים על שם אישה?
בתפקידי כיושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי בכנסת ישראל, הנהגתי מנהג: כל ישיבת הוועדה נפתחה בתיאור דמות של אישה ובסיפור חייה. ביקשתי מכל משתתף או משתתפת שיזמו דיון שיספרו לנו על אישה שהרשימה אותם, על מודל חיקוי בחייהם, על מעשה שלא סופר.
כל אחת מאיתנו יכולה להוסיף חלק בתצרף רב־החלקים של פועלן של נשים לאורך ההיסטוריה.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.