מאין בא? מתי?
מה הכי חשוב לדעת על ויסקי?
הדבר החשוב ביותר לדעת על ויסקי הוא שמדובר בסוג של משקאות חריפים מגוונים ומורכבים עם מגוון רחב של סגנונות וטעמים. פרופיל הטעמים של ויסקי יכול להשתנות מאוד בהתאם לסוג הדגן בו משתמשים, שיטת הייצור, תהליך היישון ומיקום הייצור. חלק מהגורמים המרכזיים המשפיעים על הטעם והאיכות של הוויסקי כוללים את סוג הדגן בו משתמשים, איכות המים, שיטת התסיסה, תהליך היישון וסוג החבית המשמשת ליישון. הבנת הגורמים הללו וכיצד הם תורמים לטעם ולאיכות הוויסקי חיונית להערכה והבנת המורכבות והגיוון של המשקה.
מה מקור הוויסקי?
ניתן לאתר את מקורו של הוויסקי במאה ה־15 בסקוטלנד ובאירלנד. המילה "ויסקי" מגיעה מהמילה הגאלית “uisce beatha” שפירושה "מי החיים".
הרישומים הכתובים הידועים הראשונים של ייצור ויסקי בסקוטלנד מתוארכים לשנת 1494, כאשר נזיר בשם ג'ון קור קיבל רישיון לייצר "aquavitae" (מונח לטיני שפרושו 'מי חיים') במנזר לינדורס במחוז פייף.
באירלנד, הרישומים הכתובים הראשונים של ייצור ויסקי מתוארכים לסוף המאה ה־16. האירים היו הראשונים לזקק ויסקי תוך שימוש בדוד זיקוק ובשעורה מולתתת, מה שהפך לבסיס תעשיית הוויסקי האירית. שעורה מולתתת היא שעורה שעברה הנבטה קצרה; תהליך שבו סוכרים מורכבים כגון עמילן מפורקים לסוכרים פשוטים יותר, שבהמסה במים ניתנים לפרוק על ידי שמרים.
לאחר מכן, ייצור הוויסקי התפשט לאזורים אחרים בעולם, כולל צפון אמריקה, בה יוצר בעיקר מתירס ושיפון. השם "ויסקי שיפון" (Rye) מתייחס לשימוש בשיפון כמרכיב עיקרי במחית.
ככל שחלפו השנים, ועם התפשטות המשקה בכל העולם, התפתח ייצור הוויסקי, ואזורים ומדינות שונות החלו לפתח את סגנונותיהם ושיטות הייצור הייחודיות שלהם. כיום, ויסקי מיוצר במדינות ובאזורים בכל רחבי העולם, כגון סקוטלנד, אירלנד, קנדה, ארצות הברית, יפן ועוד מדינות רבות אחרות, כולל ישראל, כל אחת עם סגנון ופרופיל טעמים ייחודי משלה.
איפה מייצרים ויסקי?
חוץ מצרפת, שוודיה, אנגליה ואפילו ישראל? ויסקי מיוצר במדינות רבות בעולם, אך המסורתיות שבהן הן סקוטלנד, אירלנד, ארה"ב, קנדה ויפן.
שווה לציין שוויסקי שמיוצר במדינות חמות, כמו הודו למשל, או ישראל, נוטה להיות כבד ופירותי יותר ונוטה להתבגר מהר יותר, בגלל האקלים החם והלחות.
הנה כמה מדינות ויסקי, ותיאור כללי לגבי ייצור ויסקי בכל אחת מהן:
ויסקי סקוטי מיוצר תחת תקנות מחמירות לקביעת שיטות ייצור ודרישות יישון. ניתן לחלק את הוויסקי הסקוטי לארבע קטגוריות עיקריות: סינגל מאלט, סינגל גריין, בלנדד מאלט, בלנדד סקוטש. ההבדל בין שני האחרונים הוא שבבלנדד מאלט אין גריין ויסקי.
ויסקי אירי מזוקק שלוש פעמים ועשוי מלתת שעורה, שעורה לא מולתתת ודגנים אחרים. ויסקי אירי ידוע בכך שהוא חלק וקל בהשוואה לוויסקי סקוטי.
לוויסקי אמריקאי יש מגוון רחב של שיטות ייצור ודרישות יישון. ניתן לחלק את הוויסקי האמריקאי למספר קטגוריות, כולל בורבון, שיפון, ויסקי טנסי וויסקי תירס.
הוויסקי הקנדי עשיר באופן מסורתי בשיפון, והוא מיוצר בשיטה מערבבים ויסקי מוגמר בהכנת הבלנד (לא מערבבים תזקיקים). ויסקי קנדי ידוע בחלקות ובקלילות שלו.
הוויסקי היפני מעוצב על פי הוויסקי הסקוטי, עם דגש חזק על איכות ותשומת לב לפרטים. הוא ידוע בכך שהוא חלק ומורכב בטעמיו. היפנים משתמשים לא רק בוויסקי יפני, אלא מייבאים ומשלבים גם ויסקי סקוטי במוצריהם.
ויסקי הודי עשוי מתערובת של מולסה, דגנים ומים, והוא מיושן לפחות 3 שנים. ויסקי הודי טוב ידוע בכך שהוא לרוב בשל וחלק ומעט מתקתק.
ויסקי טיוואני מיוצר מתערובת של לתת שעורה ושעורה שלא עברה הלתתה, והוא מיושן לפחות שלוש שנים. מזקקת קוואלן הטיוואנית זכתה במספר פרסים על הסינגל מאלט שלה.
ויסקי שוודי עשוי מתערובת של שעורה, חיטה ולתת שיפון, והוא מיושן לפחות 3 שנים. מזקקת מקמירה היא אחת מיצרניות הוויסקי השוודיות המוכרות.
ויסקי אוסטרלי עשוי ממגוון דגנים כולל שעורה, חיטה ותירס, והוא מיושן לפחות שנתיים. מזקקת לארק, הממוקמת בהובארט, טסמניה, היא אחת מיצרניות הוויסקי האוסטרליות המוכרות.
הוויסקי הניו זילנדי עשוי מתערובת של לתת שעורה ושעורה לא מולתתת, והוא מיושן לפחות שלוש שנים. מזקקת ויסקי בוי היא אחת מיצרניות הוויסקי הניו זילנדיות המוכרות.
ויסקי ישראלי
בישראל יש מעט ייצור של ויסקי. המזקקה המתוקשרת ביותר בארץ היא Milk and Honey התל אביבית, אבל יש מזקקות גם בגולן ובירושלים.
המזקקה הראשונה נפתחה בסביבות 2014 אך היה זיקוק לא ממוסד קודם לכן, כאשר בארץ עושים ויסקי מתערובת של לתת שעורה, חיטה וגרעינים אחרים. התקן מחייב יישון של שלוש שנים לפחות, אלא אם כן מדובר במוצרים שהתקן המקומי הרלוונטי מחייב פחות (בורבון, למשל — שנתיים).
מה ההבדל בין ויסקי סקוטי — סקוטש — בורבון וויסקי אירי?
סקוטש הוא סוג של ויסקי שחייב להיות מיוצר וממולא בסקוטלנד ולהתיישן לפחות שלוש שנים בחביות עץ אלון. בורבון הוא סוג של ויסקי אמריקאי שחייב להיות עשוי מ־51% תירס לפחות ולהתיישן לפחות שנתיים בחביות עץ אלון חדשות וחרוכות. ויסקי אירי חייב להיות מיוצר באירלנד ולהתיישן לפחות שלוש שנים בחביות עץ. ההבדל העיקרי בטעם בין השלושה הוא שבורבון נוטה להיות בעל מאפיינים מתוקים ונימוחים יותר, עם תווי ארומה וטעם שמזכירים וניל, אלון, קרמל, דגנים, אגוז מוסקט וקינמון. לסקוטש מסוג 'סינגל מאלט' יש טעם חד ומובחן שהוא טעם נרכש מעט יותר מאשר בורבון, כאשר בלנדד סקוטש הוא חלק יותר ומלא ולעיתים בעל סיומת מתובלת. ויסקי אירי ידוע בכך שהוא חלק מהשלושה ולעתים קרובות בעל טעמים קלים ועדינים יותר.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.