0
0 הצבעות
1

את ואני. אימא ובת מצווה

אורנה פילץ

 37.00

תקציר

אם את מרגישה שבת המצווה של בתך אמורה להיות נקודת ציון משמעותית עבורה אבל לא יודעת איך להפוך אותה לכזאת, אם את יודעת שהדי-ג’י הבוק והלוק הם לא הדבר האמיתי אבל שואלת את עצמך מה כן, אם את רוצה להעניק לבתך צידה לדרך עם תחילת ההתבגרות אבל חסרות לך מילים, הספר הזה מיועד לך.

קוראים כותבים (1)

  1. Aviva

    את ואני. אימא ובת מצווה

    במשך שנים הממסד היהודי הדתי נוהל והובל על ידי מי שחיו ואחזו בתפיסות פטריארכליות. הטקסים השונים שהציעה הדת היהודית לחבריה עסקו בחגיגת השלבים השונים של החיים ומטבע הדברים יועדו לגברים. החל בטקס ברית המילה – המסמל את הברית בין האלוהים לאדם, דרך טקס בר המצוה – המסמן את המעבר מילדות לבגרות, בחופה – בה הגבר מקדש את האישה בעזרת שווה פרוטה (למשל: טבעת), מעניק לה חוזה נישואים = הכתובה והופך אותה מותרת עבורו ואסורה לכל אדם אחר וכלה בקדיש הנאמר על המת בעזרת מנין גברים.

    המציאות המשתנה בה העקרונות הפטריארכליים מוחלפים בהדרגה לעקרונות שוויוניים יותר הולידה חיפוש של המין הנשי אחר טקסים משמעותיים החוגגים את האספקט הנשי בצורה שווה. לצד טקס ברית המילה הנערך לכל זכר יהודי, נוצר עם השנים טקס “זבד הבת” החוגג את הולדתה, טקס שלא נשתרש בכל הקהילות היהודיות ולא לווה בהכרח הלכתי. השלב הבא היה חגיגת הפיכתה של ילדה לאישה, שלב שבחלק מהמסורות נחגג עם יום קבלת הוסת בטקס נשי בעיקרו. טקס בת המצווה הנו שיקוף מגדרי לשלב בו ילדה הופכת לאישה, אך מכיוון שאין מסורת ברורה המגדירה קווים לדמותו, נאלצו כל החפצים בחגיגה כזו להגדיר לעצמם בכל פעם מחדש את הקווים המנחים שלהם באשר לאופיו.

    העת המודרנית המאפשרת לנשים לקחת חלק בעיצוב החברה, חילונית ודתית כאחת, יוצרת מסורות חדשות שאחת מהן הוא טקס בת המצוה. אורנה פילץ, בוגרת תכנית הרבנות של ההיברו יוניון קולג’ ומנחת קבוצות אמהות ובנות, נתקלה בצורך לצקת תוכן לטקסי בת המצווה במהלך עבודתה עם אמהות ובנות וספרה “את ואני” מנסה לתרגם את התובנות שגיבשה במהלך השנים בנושא.

    ספרה של פילץ מחולק לארבעה שערים הדנים ביחסי אמהות-בנות, משמעות ההתבגרות, טקס בת המצוה ומשמעות המצווה גם למי שאינם נמנים על האוכלוסייה הדתית. פילץ מנסה להקיף בספרה נושאים רבים, אשר חלקם זכו בעבר להתייחסות ומצוינים בספר. הבחירה להרחיב את יריעת העיסוק בנושא ולפנות לקהל הרחב במטרה לקרב אותו לשילוב הטקס במסורת המשפחתית שלו, מובילים מטבע הדברים לצורך להתאים את התוכן למכנה משותף. הספר מלווה בדוגמאות רבות המבוססות על היכרותה ונסיונה האישי של אורנה פילץ, ומאפשר את תרגום הרעיונות השונים לשפת המעשה בדרך ההופכת אותו נהיר לקוראים השונים.

    הרעיונות המובאים בספר נבנים בצורה סדורה וברורה ומעניקים לחפצים בכך את הכלים שיאפשרו להם ליצור בת מצוה באופן התואם את תפיסת עולמם האישית. פילץ בונה את הבסיס לקיום טקס המעבר מילדות לבגרות כשעליו היא מוסיפה את הרבדים הנוספים הרלוונטיים למסורת היהודית באופן שיתאים לכל מי שחפץ לקיימו בלי קשר למידת החיבור שלו להלכה.

    את ואני הוא ספר יישומי שמטרתו להפוך את טקס בת המצווה לחלק בלתי נפרד מחייה של כל נערה. ככזה הוא עונה על מטרתו בצורה מלאה תוך שהוא מאפשר לחפצים בכך להרחיב את יריעת ידיעותיהם בנושאים השונים בעזרת הכוונה למקורות נוספים.

    כמי שאינה נמנית על הדבקים בהלכה מצאתי בספרה של פילץ דרך נפלאה ליצור אירוע החוגג את המעבר מילדות לבגרות. העובדה שאנו נמנות על בני הדת היהודית מעצבת את עולמנו, אם נרצה בכך או לא, בהקשרים רבים הנוגעים גם למסורת שלה. הבחירה לעצב טקס שיש לו חשיבות היסטורית בדרך אישית, מאפשרת לכל משפחה ומשפחה ליצור את הקשר שלה למסורת חברתית שיש לה מקום ללא קשר למידת האמונה.