0
0 הצבעות
0

לייבניץ

מיכאל קמפה

 52.00

תקציר

לייבניץ? מי היה לייבניץ? קודם כל איש מדהים בהיקף תחומי ההתעניינות שלו, ברוחב הידיעה העצום שלו, בכמות החידושים, התגליות וההמצאות שהספיק לעשות בחייו. רבים זוכרים בעיקר את האמירה שלו כי עולמנו הוא “הטוב בכל העולמות האפשריים”, אבל גוטפריד וילהלם לייבניץ  (1716-1646) היה הרבה יותר מזה: מתמטיקאי, היסטוריון, ממציא, פילוסוף, נוסע מתמיד עם קשרים נרחבים עם מלומדים ואנשי שררה – איש אשכולות ענק שמרבים להשוות אותו לאריסטו. העיזבון שלו כולל כ-100,000 דפים וכ-20,000 מכתבים. כבר עשרות שנים עובדים חוקרים על הוצאה לאור של כתביו, וייקח עוד עשרות שנים עד שהמפעל הזה יושלם.

איך כותבים ביוגרפיה של איש כזה? הספר לייבניץ, מאת מיכאל קֶמְפֶּה, עושה זאת בדרך מקורית. ב-1675 אנחנו פוגשים את לייבניץ בפריז, שם הוא מעלה בפעם הראשונה על הכתב את הסימן של החשבון הדיפרנציאלי – רגע מכונן במתמטיקה. כעבור עשר שנים, בהרי הַרְץ שבצפון גרמניה, הוא עורך ניסיונות בטחנות רוח. בגיל חמישים הוא בחצר הנסיך-הבוחר בהנובר, איש סודה של הנסיכה סופי. בברלין, ב-1703, הוא עורך חישובים באמצעות הספרות 1 ו-0 – השיטה הבינארית שהקוד הדיגיטלי של ימינו מבוסס עליה.

ב-1710 הוא משלים את חיבורו התיאולוגי החשוב ביותר, תיאוֹדיצֵיאָה. ובאחרית ימיו הוא מייעץ לשליטים כמו הקיסר קרל השישי והצאר פיוטר הראשון, כדי לעצב את עתידה של אירופה.

כך, בשבעה פרקים שמתארים שבעה ימים בחייו של לייבניץ, מעניק לנו מיכאל קֶמְפֶּה הצצה מרתקת גם אל ההגות וגם אל חיי היומיום של המלומד הדגול ומספר את הסיפור של אחד מגדולי ההוגים מאז ומעולם.

“מיכאל קמפה כתב ביוגרפיה של לייבניץ לזמננו. קשה לעשות צדק עם נפש כל-כך עשירה, או אפילו להתקרב לכך. אבל קמפה עשה זאת בהצלחה.” – דניאל קלמן, מחבר הספר מודדים את העולם

קוראים כותבים

אין עדיין חוות דעת.