הקדמה
תורת הניהול העצמי ממוקדת בך. רק בך. לא בקבוצה, במשפחה או בצוות. היא נבדלת מרוב התיאוריות, השיטות, ותורות הניהול והפיתוח העצמי האחרות, בכמה תחומים משמעותיים, והיא מתאימה ומיועדת למיעוט האנשים ולא לרובם. תורת הניהול העצמי מיועדת לסייע לך להיות הגרסה הטובה ביותר שאתה יכול להיות, ואז לעזור לך לשפר את עצמך עוד קצת, וחוזר חלילה, בתהליך שמיועד להימשך כל חייך.
ההבחנה בין מיעוט האנשים שיכול לתרגל ולנצל לטובתו את תורת הניהול העצמי, ובין רוב האנשים שכנראה לא יוכלו לעשות זאת, היא בעיקר בהתייחסות המצטברת שלהם לגורמים המבחינים בין תורת הניהול העצמי לבין יתר התורות והשיטות.
בין הגורמים המבחינים העיקריים נמצאים הגורמים הבאים:
משמעת עצמית – תורת הניהול העצמי מחייבת, כתנאי בסיסי לתחילת היישום, שתהיה לך מידה סבירה של משמעת עצמית, עם נכונות ומחויבות להמשיך לפתח את המשמעת העצמית שלך ללא הפסקה. הבשורה הטובה היא שמשמעת עצמית משתפרת עם התרגול. היא לא תכונה מולדת, אלא תכונה נרכשת, והדבר הולך ונהיה קל יותר ככל שמתרגלים אותו יותר, עד לשלב שבו המשמעת העצמית מוטמעת בך, והופכת להיות הרגל, או אפילו קו אופי.
לקיחת אחריות – אתה, ורק אתה, ותמיד רק אתה, נושא באחריות המלאה לכל התוצאות של כל מה שקורה לך. זוהי אחריות ללא אשמה. זה כולל גם את כל המקרים שאירעו "רק בגלל אחרים". זה כולל אפילו את התוצאות של מלחמות, מגפות, מחלות, אסונות טבע, ומקרים שאירעו לך עקב רשלנות או זדון של אחרים. הסיבה לכך היא שגם אם לא אתה גרמת לאירוע, או שאתה לא יכול לשנות את מה שקרה, אתה עדיין יכול, בעזרת עקרונות תורת הניהול העצמי, לשנות את התוצאות של אותם מקרים, ואת ההשלכות שלהם, על ההווה ועל העתיד שלך.
לבד זה לא בהכרח בודד – תורת הניהול העצמי מאפשרת שיתוף של מנטור, חבר, מדריך או יועץ מקצועי, אבל לא מחייבת את זה. אתה יכול לעשות שימוש מיטבי בעקרונות תורת הניהול העצמי לבדך, ללא כל הכרח בשיתוף של כל אדם אחר. במקביל, אתה יכול, מפעם לפעם, לשתף את מי שאתה רוצה, מדריך, מאמן, מורה, רב וכו', בכל זמן שתחליט, גם אם זה יהיה רק בחלקים מסוימים של הדרך, ורק בפרקי הזמן שמתאימים לך.
תמיד, לאורך כל החיים – עקרונות תורת הניהול העצמי מתאימים לכל שלבי החיים. לכן ככל שתלמד אותם בגיל צעיר יותר, תוכל להשתפר במידה רבה יותר, ובמהירות רבה יותר, וגם ליהנות מהיתרונות ומהשיפור תקופה ארוכה יותר. לכן כדאי להתחיל עכשיו. אופן היישום, החשיבות וההדגשים משתנים, אבל העקרונות והיתרונות נשארים איתך לאורך כל הדרך.
שיפור הדרגתי שמתגבר – בתורת הניהול העצמי כל שיפור קטן, אפילו רק באחד המדדים, כבר מניב לך תוצאות חיוביות. השגת השיפור הקטן מייצרת משוב חיובי, ובכך מקילה עליך את השגת השיפור הבא ומגבירה את ההשפעה החיובית של כלל השיפורים; מעין שיפור ברמה של לוח הכפל ולא של חיבור.
העיקר הוא הדרך – אין יעד – עקרון ברזל של תורת הניהול העצמי הוא, שאתה תמיד יכול להשתפר ולשאוף להיות גרסה טובה עוד יותר של עצמך. אין יעד מוגדר. היעד הוא להתמיד בדרך, ולהתאים אותה לנסיבות החיים, למטרות, לקשיים ולרצונות שלך, שכל הזמן משתנים ומשנים את מיקומם בסדר העדיפויות. המטרה הקבועה היחידה היא ליצור תהליך רציף ובלתי נגמר של שיפורים קטנים וגדולים, בתחומים הרלוונטיים לכל תקופה בחיים.
גמישות ומחויבות – יש לך גמישות רבה, עד כדי מלאה, ביחס לתהליך היישום של כל אחד מהעקרונות ומהכללים. תמיד אפשר להפחית, לעזוב לגמרי ולחזור, באופן חלקי או מלא, לכל אחד מהעקרונות. תמיד תצא נשכר מה"משקעים" שיישארו בך. ההשפעה שלהם על היעילות שלך, על המשמעת העצמית, על יכולת ההתמדה, על יכולת העמידות, על יכולת התחקיר האישי, ועל הכנות עם עצמך, שנוצרה עקב התחקיר – היא השפעה מתמשכת שתמיד תישאר איתך.
תחקיר ועמידות – אימוץ ההרגל של ביצוע תחקיר אישי יומי ושל תחקיר אירוע, שממוקדים רק בהפקת לקחים ומסקנות ביחס לעתיד, ולא במציאה של אשמים ובהענשתם, הוא המנוע של תהליך השיפור העצמי שלך. עצם קיום התהליך של תחקיר, שמלווה בלקחים שמיושמים בפועל, הוא גם זה שתורם לעיקר השיפור בעמידות שלך, גם במקרים של טעויות, אי־הצלחות, תקלות, ואתגרים, שלא אתה גרמת להם, ושלא יכולת למנוע, כמו מגפה, מחלה ומלחמה.
המלצתי אליך:
בשלב הראשון – נסה ליהנות מן הקריאה השוטפת.
בשלב השני – אם קראת משהו שנראה לך חשוב ליישום אצלך, נסה לחשוב כיצד ליישם אותו. אם הצלחת, המשך כפי שאתה מבין. אם לא הצלחת, נסה שוב.
קוראים כותבים
There are no reviews yet.